A psychoanalytic reading of Anita Brookner's novels in the light of lacanian theories
Lacancı psikanalitik yöntem ışığında Anita Brookner'ın romanları
- Tez No: 446150
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anita Brookner, Hotel du Lac, Making Things Better, and The Rules of Engagement, Jacques Lacan, Anita Brookner, Hotel du Lac, Making Things Better, and The Rules of Engagement, Jacques Lacan
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Anita Brookner önemli çağdaş Britanya romancılarından biridir ve bu çalışma Brookner'ın yarattığı roman karakterlerinin doğasının irdelenmesini, onların öznelliklerine odaklanarak ve üç seçilmiş romanının, Hotel du Lac (1984), The Next Big Thing (2002) ve The Rules of Engagement'ın(2003) detaylı incelenmesini hedefler. Brookner'ın bilindik roman karakterlerinin bilinçaltının Lacancı bakış açısıyla okunması uygundur, çünkü romanlar bilinçaltının izleriyle saplantılıdır. Çalışmanın birinci bölümünde psikanalitik eleştirinin önemli figürlerinden Jacques Lacan'ın teorileri ele alınmaktadır. İkinci bölümde Brookner'in tipik kahramanları, genellikle kadın olan kahramanlar incelenmektedir. Üçüncü bölüm Lacan'ın üçlü modeline göre ana karakterlerin ve ikinci karakterlerin öznellik inşasına odaklanmaktadır. Karakterler öznelliğin sınırlarını geçmeyi başaramazlar. Bastırılmış ve terk edilmiş kadınlar, tanınma eksikliğinden muzdariptir ve sürekli olarak sembolik düzene olması gerektiği gibi uyamazlar. Babanın/Kanunun-adının otoritesi altında boyun eğen ve itaat eden özneler olarak yaşadıklarından, sessiz ve ilgisiz aileleriyle sevgisiz çocukluk çevrelerinden ve acımasız, soyutlanmış hatıralarından ıstırap duyarlar. Dilin kurallarına tam olarak cevap veremediklerinden, Brookner tarzı ana karakterler mekanik bir şekilde sınırlarda yaşamayı kabul eder ve kendi kurgu dünyalarını yaratır. Dışlanmış ve bölünmüş figürler ayrıca yerinden edilme duygusundan muzdariptirler ve bütün bunlar Lacan'ın öznellik üzerine teorileriyle örtüşür.
Özet (Çeviri)
Brookner is one of the important contemporary British novelists and this study aims to investigate the nature of the characters she creates by focusing on their subjectivity throughout a close examination of her three selected novels including Hotel du Lac (1984), Making Things Better (The Next Big Thing) (2002) and The Rules of Engagement (2003). Reading Brookner's typical character's unconscious through a Lacanian lens is suitable since the novels are obsessed with traces of unconscious. Chapter one of the study deals with Jacques Lacan as one of the conspicuous leaders of psychoanalytic criticism and his theories are discussed. In chapter two, Brooknerian typical heroes and mostly heroines are debated. Chapter three focuses on the subjectivity construction of main and minor characters in her novels corresponding to Lacan's tripartite model. Brooknerian characters are illustrated as Lacanian subjects imprisoned under the impact of the symbolic order living in an exile. The characters are unable to break the boundaries of subjectivity. The repressed abandoned isolated women suffer lack of recognition and are consistently unable to fit into the symbolic order properly. Living as submissive obedient subjects under the authority of the Name-of-the-Father/Law, they suffer disaffectionate childhood environment with uncaring mute parents and harsh isolated memories. Being unable to respond to the orders of language accurately, Brooknerian protagonists mechanically accept living in the margins and construct their own world of fantasy. The alienated split figures also suffer a sense of displacement that all correspond to Lacanian theories on subjectivity.