In search of repressed ideals: A Freudian approach to A.S. Byatt's novel Possession: A romance
Bastırılmış ideallerin arayışı: A. S. Byatt'ın Possession,a Romance adlı romanında Freudyen yaklaşım
- Tez No: 446152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. BAŞAK UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Baskı, Psikolojinin Ana Akımı, İyileştirilen Anılar, Patoloji Bilimi, Yüceleştirme Olgusu, Bilinçaltı, Ego ve Super ego, Repression, Mainstream psychology, Recovered memories, Pathology of Science, Sublimation, Unconscious, Ego, and Superego
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Byatt'ın Possession adlı eseri, içerisinde farklı meselelerin tartışılabileceği çok yüzeyli bir romandır. Bu çalışma da, Freudyen yaklaşım temel alınarak bazı psikanaliz teknikler aracılığıyla A.S. Byatt'ın romanının incelenmesi amaçlanmaktadır. Giriş bölümü, yazarın yaşamış olduğu dönemle bağlantılı olarak onun edebi kimliğine, kariyerine ve yazım şekline genel bir bakış niteliğindedir. Bu bölümde, Byatt'ın romanının incelenmesi için neden psikanalitik eleştirinin ve Freudyen yaklaşımın tercih edildiği tartışılacaktır. İlk bölümde, Byatt'ın biyografisi, yaşamının edebi kariyeri ve eserleri üzerindeki etkisi, kişisel bilgileri ve mevcut çalışma ile ilgi alanları ele alınacaktır. İkinci bölümde, psikoloji tarihinde Freud'un yeri ve psikolojik baskı, yüceleştirme, çalışmada değinilen psikolojik baskı ve bastırılmış ideallerin gerigelmesi gibi Freud'un psikoloji anlayışındaki bazı temel meseleler tartışılacaktır. Üçüncü bölümde eserlerdeki ana karakterlerin çocukluk dönemleri ve psikolojik sorunları tartışılacaktır. Dördüncü bölümde, kısıtlama ve sindirmenin yüceleştirme olgusuna nasıl yol açabileceği ele alınacaktır. Son bölüm tekrar ortaya çıkan gizli bastırılmış idealleri tartışıcaktır. Byatt'ın Possession adlı eseri, içerisinde farklı meselelerin tartışılabileceği çok yüzeyli bir romandır. Bu çalışma da, Freudyen yaklaşım temel alınarak bazı psikanaliz teknikler aracılığıyla A.S. Byatt'ın romanının incelenmesi amaçlanmaktadır. Giriş bölümü, yazarın yaşamış olduğu dönemle bağlantılı olarak onun edebi kimliğine, kariyerine ve yazım şekline genel bir bakış niteliğindedir. Bu bölümde, Byatt'ın romanının incelenmesi için neden psikanalitik eleştirinin ve Freudyen yaklaşımın tercih edildiği tartışılacaktır. İlk bölümde, Byatt'ın biyografisi, yaşamının edebi kariyeri ve eserleri üzerindeki etkisi, kişisel bilgileri ve mevcut çalışma ile ilgi alanları ele alınacaktır. İkinci bölümde, psikoloji tarihinde Freud'un yeri ve psikolojik baskı, yüceleştirme, çalışmada değinilen psikolojik baskı ve bastırılmış ideallerin gerigelmesi gibi Freud'un psikoloji anlayışındaki bazı temel meseleler tartışılacaktır. Üçüncü bölümde eserlerdeki ana karakterlerin çocukluk dönemleri ve psikolojik sorunları tartışılacaktır. Dördüncü bölümde, kısıtlama ve sindirmenin yüceleştirme olgusuna nasıl yol açabileceği ele alınacaktır. Son bölüm tekrar ortaya çıkan gizli bastırılmış idealleri tartışıcaktır.
Özet (Çeviri)
A.S. Byatt's Possession is a multifaceted novel in which different issues can be discussed. This study aims to use some of the main techniques of psychoanalysis to interpret A. S. Byatt's novel on the base of Freudian approach. Introduction will have an overall look at the author's literary identity, her career and style of writing in related to the literary period of her era. In this section, Freudian main issue and the reasons why psychoanalytic criticism and Freudian approach has been chosen to interpret Byatt's novel will be discussed. In the first chapter, Byatt's biography, the literary influence on her career and works, her personal details and current works and interests will be argued. In the second chapter, Freud in the history of psychology and some main issues in his psychology such as repression, sublimation, the reason for repression and return of repressed ideals, which are used in this study, will be argued. In the third chapter the main character's childhood and his psychological problem will be discussed. In the fourth chapter how the restriction and the suppression may lead to sublimation will be discussed. In the final chapter those hidden repressed ideals that now are returned will be argued.