Kur'an hükümlerine modernist yaklaşımlar ve bunların eleştirel değerlendirilmesi
Modernist approaches to critical evaluation of the provisions of the Quran and make them
- Tez No: 446168
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Faiz, Hermenötik, Hırsızlık, Miras, Modernizm, ġahidlik, ġefaat, Tarihsellik, Tesettür, Zina, Adultery, Bear Witness, Heritage, Hermeneutic, Hijab, Historicity Intercession, Interest, Modernism, theft
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Bu çalışmamızda, İslam modernistlerinin nass ile belirlenmiş olan; şefaat, faiz, kadının mirası, tesettürü, şahidliği, kısas konusu, hırsızın elinin kesilmesi, evli zinakarın recm edilmesi konularındaki iddialarının, Kutsal Kitap'lar, Kur'an, sünnet, icma, çerçevesinde eleştirel bir gözle tahlil etmeye çalıştık. Öncelikle modernistler tarafından ileri sürülen İslami cezaların insan onuru ve insan haklarıyla bağdaşmayacak nitelikte ilkel, zalimane ve işkence içerdiği yönündeki iddiaları ile bu iddialara verilen cevaplara yer verilmiştir. Bu iddialara cevap verirken ilk kaynaklara ulaşmaya çalıştık. Bu kaynaklara ulaşamadığımız takdirde, sonraki kaynaklara ulaşarak bu iddialara eleştirel cevap verme amacımız çalışmamızın esas gayesini taşımaktadır. Bu çalışmamız çerçevesinde; şefaat konusunu ve konu üzerindeki olumlu ve olumsuz eleştireleri ile faiz konusu modernistlerin güncel yorumlarına eleştirel cevabımızla beraber, kadın konusu, cezalar konusu hakkındaki modernistlerin hükmün tarihsel çerçevesi içinde değerlendirmelerine eleştirel bir şekilde cevap vermeye çalıştık. Biz, bu çalışmamızın giriş bölümünde, konunun amacı ve yöntemini belirtikten sonra birinci bölümde; modernizm, hermenötik, ve tarihsellik kavramını inceledikten sonra modernistlerin temel düşüncelerini eleştirel bir bakış açısıyla ele aldık. İkinci bölümde; Kur'an'ın evrenselliğini, onun nasıl anlaşılması ve yorumlanması gerektiğini inceledik. Üçüncü bölümde ise; şefaat ile modernistlerin tarihsel olduğunu iddia ettikleri konular olan, faiz, kadının tesettürü, kadının mirası, kadının şahidliği ile kısas, evli zinakarın recm edilmesi ve hırsızın elinin kesilmesi konularında Modernistlerin iddialarına eleştirel cevabımızla beraber, modernistlerin iddialarına dayanak yaptıkları Hz. Ömer'in uygulamalarını işleyip modernistlerin iddialarının temelsiz olduğunu nass, çerçevesinde belirtmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study, which is determined by Nasser of Islamic Modernists; intercession, interest, women's heritage, the veil, unseen, surroundeth, short subject, cutting the hands of thieves, the claims of married zinakar subject to death by stoning; Holy books, the Qur'an, Sunnah, ijma, we tried to analyze the criticism in the framework of an eye. First of alleged Islamic punishment by Modernists in nature incompatible with human dignity and human rights principles, which include allegations of torture and cruel and it is given the answers to the allegations. The answer to these claims while trying to reach first-hand sources reaching the next source if we can not reach our aim of these resources critical response to these allegations bear the main purpose of our study. Within the framework of this study; intercession subject and interest subject to positive and negative critics on the issue with our critical response to the Modernists recent comments, she said, the provision of Modernist about the issues fines to evaluation within the historical framework, we try to answer in a critical way. We, at the entrance to this part of our study, the purpose and methods of the subject in the first section after explicit; modernism, hermeneutics, and We have discussed the basic idea of the modernist with a critical perspective. In the second part; The universality of the Qur'an, we should have studied how to understand and interpret. In the third section; intercede with the issues they claimed that the historical Modernist interest, women's hijab, women's heritage, to make women's unseen, surroundeth married adultery 's with our critical response to be stoning and the Modernist in the thief cut the subject of hand , they support their claims of Modernist Hz. Omar Is unfounded the claims of the application process and the Modernist Nasser, we have.