Türkiye'de iç göçlerin ekonomik ve ekonomik olmayan belirleyicileri (2008-2014)
Economical and non-economical indicators of the internal migration in Turkey (2008-2014)
- Tez No: 446173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İç göç, Net Göç Hızı, Göç Teorileri, Göç Kararı, İller Arası Göç, Panel Veri Analizi, Internal Migration, Net Migration Rate, Migration Decision, Migration Systems, Panel Data Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Günümüzde iç göç hareketleri gelişmekte olan her ekonomi için ihtiyaç duyulan işgücü kaynağının kullanımında etkili bir süreç olmakla birlikte öncesi ve sonrasındaki ekonomik ve sosyal boyutuyla politika boyutunda çözümler geliştirilmesi gereken bir sorun halini almıştır. Durum Türkiye için de geçerli olup, iktisadi nedenlerle doğu-batı arasındaki sanayileşme sürecinin aynı hızda gerçekleşmemesi ve bölgesel kalkınmanın dengeli gerçekleşmemesinden ticaret ve ekonomik avantajları olan bölgeler diğer bölgelere göre daha hızlı ve fazla gelişme göstermiştir. 1940 sonrası doğu-batı ve kırsal-kent arasında, iç göç hareketi yoğun olarak gerçekleşirken bu durum beraberinde çarpık kentleşme gibi sorunları da getirmiştir. 1980 sonrası ise doğu bölgelerinde güvenlik ve siyasi sorunların iç göç hareketini olağanüstü bir şekilde etkilediği görülmektedir. Ancak 2000 sonrası iç göç hareketinin meydana gelen gelişmeler sonucu değiştiği varsayılmaktadır. 2000 sonrası ekonomideki gelişmeler ve siyasi istikrarın sağlanmasının iç göç hareketine olan etkisini anlamak için de bu çalışmada 2008-2014 dönemi incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları göstermektedir ki; iktisadi değişkenlerin iç göç hareketleri üzerinde etkisi devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Internal migration has been a central problem for all developing economies, the most important part of which has been the organization and direction of labor resources. This situation is also valid for Turkey. Due to financial and structural economic reasons the development between East and West in Turkey has not been the same; regional development has not been even and there has been a resultant imbalance with the West enjoying a structural, economic and trade advantage over other parts of the country. Consequently, there has been significant migration to the urban and industrial centers in the West, especially after 1940. After 1980 in the Eastern regions, security and political issues had a negative impact on internal migration accelerating the process. Political developments after 2000 changed the forces affecting internal migration further. This work will describe how political and economic developments between 2008 and 2014 affected internal migration and will try to evaluate the impact of more balanced urbanization and to assess if it speeds up migration or not.