Hane halklarının sürdürülebilir tüketim davranışlarının ölçülmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study towards the measurement of households' sustainable consumption behaviors
  1. Tez No: 446176
  2. Yazar: ENES EMRE BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERCİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Tüketim, Hane Halklarının Sürdürülebilir Tüketim Davranışları, Ölçek Geliştirme, Sustainable Consumption, Households' Sustainable Consumption Behaviors, Scale Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırmada, hane halklarının sürdürülebilir tüketim davranışlarını bütünlüklü bir yaklaşımla ele alan, kavramın kuramsal temelinive teorik alt yapısınıkapsayan ve geçerlilikve güvenilirlikkriterlerini sağlayan bir ölçek geliştirilmesiamaçlanmıştır. Böylelikle literatürdeki önemli bir boşluğun doldurulmasıhedeflenmiştir.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. İlk üç bölümde araştırmanın kuramsal ve teorik alt yapısına; son bölümde ise ampirik araştırma bulgularına yer verilmiştir. Dünyada sürdürülebilir olmayan tüketimin en fazla gelişmiş ülkelerde, özellikle de ABD'de olması nedeniyle araştırmanın ana kütlesiniABD'de yaşayan hane halkları oluşturmaktadır.Araştırma süreci, madde havuzunun oluşturulması, ölçeğin yapılandırılması ve ölçeğin değerlendirilmesişeklinde üç aşamada ele alınmıştır.Araştırma sonucunda“Hane Halklarının Sürdürülebilir Tüketim Davranışları Ölçeği”adı verilen,beş alt boyut ve 27 maddeden oluşan bir ölçek geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a scale dealing with a holistic approach to the sustainable consumption behaviour of households, covering a hypothetical base of concept and a theoretical basis, and providing validity and reliable criteria. Thus, it is proposed that an important gap in literature will be filled. The study consists of four chapters. It focuses on institutional and theoretical infrastructure in the first three chapters; and is concerned with emprical research findings in the last chapter. The realm of research consists of household living in the USA, owing to the fact that unsustainable consumption in the world is prominent in most developed countries, especially in the USA. The research process is discussed in three stages as the creation of the item pool, the exploration of the scale and the confirmation of the scale. In consequence of the research, a scale called“Households' Sustainable Consumption Behaviours Scale”, consisting of a total of 27 items and 5 sub-dimensions, has been developed.