Bankacılık sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk açıklamalarının finansal performans üzerindeki etkilerinin incelenmesi: BİST-30'da bir uygulama
An investigation of corporate social responsibility explanations effets on financial performance at banking sector: A study in BİST-30
- Tez No: 446204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH BÖRTEÇİNE AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Bist-30, Finansal Performans, Corporate Social Responsibility, BIST-30, Financial Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk son yıllarda kuruluşların büyümesi ve etki alanlarının genişlemesi sonucu sorumluluk düzeylerinin artmasına paralel olarak önemi artan bir kavram haline gelmiştir. Kurumların tüm çıkar gruplarına yönelik artan sorumluluklarının kontrol altında tutulması gereği ve pek çok hususu bir bütün halinde değerlendirebilme yeteneği ihtiyacı kurumsal sosyal sorumluk başlığına yönelik ilginin artmasına neden olmuştur. Kurumsal sosyal sorumluluğa yönelik günümüzde pek çok araç kullanılmakta ve bu araçların etkinlik ve verimliliğine yönelik değerlendirmelerin yapılması politika yapıcılar ve yöneticiler açısından bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Kurumların maliyet kalemi haline gelen kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin geri dönüşünün somut halde görülmesi karlılık beklentisi üzerine kurulu pek çok özel kuruluşu bu konuda değerlendirme yöntemlerini araştırmaya itmiştir. Özellikle mali yapı ve karlılık oranları üzerinde etkili olan sosyal sorumluluk faktörlerinin araştırılması konusunda literatürde henüz net bir konsensüs sağlanamamıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk esasında stratejik yönetim başlıklarından biri olarak değerlendirilmekte ve bu konuda yapılacak faaliyetlerin karşılığını kısa vade de görme şansının bulunamayacağı yönünde yapılan eleştiriler yönelimi ile bu çalışmaya karar verilmiştir. Bu çalışmada analiz birimi olarak bankacılık sektörü seçilmiş ve özellikle BİST-30 da bulunan kurumsal yapısını tamamlamış bankalar değerlendirmeye alınmıştır. Bankacılık sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik projelerin etkin bir şekilde uygulayandığı görülmektedir. Faaliyet raporları ve finansal raporlarının halka açık bir şekilde hazırlandığı bankacılık sektöründe kurumsal sosyal sorumluluk başlığı ile ilgili değerlendirmelerin daha somut sonuçlar ortaya koyacağı varsayımı ile hazırlanan bu çalışmada belirlenen kurumsal sosyal sorumluluk başlıkları ile faaliyet, karlılık, mali ve likidite oranlar arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently as a result of organization development and field progressing influence corporate social responsibility has been developed parallelly to increased level of responsibility and has become an increasingly important concept. Because the need for keeping control of increasing responsibilities of organization's benefit groups and capability and requirements to evaluate several aspects of a whole, increased interest in corporate social responsibility subjects have been occurred. Nowadays for corporate social responsibility many facilities are used and evaluating and assessment of the effectiveness and efficiency of these facilities (tools) is considered an important demand for policy-makers and administrators. The corporate social responsibility activities which have become a cost item of the organizations, cause many private organizations that have been established on expectations of profitability have to systematically investigate about evaluation methods. Particularly, until now Investigation of social responsibility factors that having an impact on the financial structure and profitability ratios has not yet provided a clear consensus in the literature so on the basis of corporate social responsibility, as one of the strategic management title is evaluated. Criticisms trend on not found aspects have been conducted and it has been given the chance to see the short term provision of activities. This method has been decided to be done in this study. The banking sector has been selected as the unit of analysis in this study especially banks that completed the organization structures have been found in BİST-30 were evaluated. In the banking sector projects for corporate social responsibility activities have been seen to effectively implement. By assuming this fact that in the banking sector activity reports and financial reports are prepared in a way that is easily seen by public and it will give more concrete results of the relevant assessment of social responsibility title in this prepared thesis The relationship between corporate social responsibility and activity, profitability, fiscal and liquidity ratios has been evaluated.