Sanal kaytarma ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Kamu ve özel sektör üzerine bir araştırma
Cyberloafing and organizational commitment relationship: A research on public and private sector
  1. Tez No: 446203
  2. Yazar: MUSTAFA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Örgütsel Bağlılık, Cyberloafing, Counterproductive Work Behavior, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
İnternet teknolojisi ile ilgili cihazların iş ortamında yaygınlaşması çalışanların, iş saatlerinde gittikçe artan oranlarda iş dışı amaçlarla internet kullanımına sebebiyet vermiştir. Konu ile ilgili araştırmalarda mesai saatlerinde iş dışı amaçlarla internet kullanımının olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekilmektedir. Bu araştırmanın amacı, kamu sektörü ve özel sektör bazında sanal kaytarma ile ilgili aktiviteler ve gerekçelerin incelenmesi; bu verilerin cinsiyete, yaşa, medeni duruma, eğitim durumuna ve gelir seviyesine göre farklılık arz edip etmediğinin tespit edilmesi ve çalışanların internet kullanım aktivitelerinin, kullanım gerekçelerinin ve sanal kaytarma algılarının; örgütsel bağlılık düzeylerine olan etkilerinin araştırılmasıdır. Analizler aşamasında Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi, Korelasyon analizi ve Basit Doğrusal Regresyondan yararlanılmıştır. Sonuç olarak bahse konu demografik değişkenlere göre mesai saatlerinde iş dışı internet kullanımı konusunda anlamlı farklılıklar tespit edilmiş, ayrıca kamu sektörü çalışanları için“Eğlence”odaklı iş dışı internet kullanımının, çalışanların duygusal bağlılıklarını negatif yönde,“Bireysel İhtiyaçlar”ile ilgili iş dışı internet kullanımının, devam bağlılıklarını pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı; özel sektör çalışanlarında ise“Bireysel Bilgi Edinme”ile ilgili ve“Gelişimsel/Bilgisel”gerekçelerle yapılan iş dışı internet kullanımının çalışanların normatif bağlılıklarını pozitif yönde,“Bireysel İhtiyaçlar”ile ilgili iş dışı internet kullanımının duygusal bağlılıklarını pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı; kamu ve özel sektör çalışanları için iş dışı internet kullanımı konusunda olumsuz bakış açısına sahip olmanın, katılımcıların duygusal ve devam bağlılıklarını pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The expansion of the devices which are about internet technology in business life has caused non work related internet using during working hours increasingly. Researches related to cyberloafing has stressed on both negative and positive effects of internet using. The purpose of this research is examining the cyberloafing activities and the justification of them, determining if there are any differences on the basis of sex, age, marital status, level of education and income rate and effects of cyberloafing activities, justification of usage and the perception of cyberloafing on employees' organizational commitment. During the phases of analysis, the following statistical tests were conducted; Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test, Correlation Analysis and the Simple Linear Regression Analysis. In conclusion, according to the participants' demographic variables, significant differences were detected about internet using not related to work, also for the public servants,“Entertainment”oriented internet using not related to work and the workers' affection commitment showed a negative relation,“Personal Needs”related internet using not related to work and the workers' continuity commitment showed a a positive relation. In the private sector“Personal Information Acquisition”and“Progessional/Informational”related internet using showed a positive relation with workers' normative commitment.“Personal Needs”and affectional commitment showed a positive relation among themselves. Having a negative perspective on using internet for other purposes not related to work and public and private sector employees' affectional and continuity commitment showed a positive and significant relation.