Ulûmu'l Kur'ân'da tevkîfilik
Tevkîfilik in terms of Ulûm al-Quran
- Tez No: 446205
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevkîfilik, Ulûm‟ul Kur‟ân, âyet, sûre, Tevkîfilik, Sciences of Kur‟ân, Âyet (Verses in Kur‟ân), Sûre
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez, Kur'ân ilimlerine dair yazılan eserlerde yer alan ve ayrı bir konu teşkil eden tevkîfilik meselesini ele almaktadır. Semavi bir dinin kitabı olan, âyet ve sûrelerden oluşan İslam'ın kutsal kitabının, kimin tarafından tertip edildiği konusu İslam âlimleri tarafından incelenmiş ve tertibin nasıl, ne şekilde yapıldığı büyük ölçüde açıklığa kavuşturulmuştur. Bu çalışmada tevkîfilikle ilgili, Kur'ân'ın mushaf haline getirilişinden itibaren fikir beyan eden büyük İslam âlimlerinden, günümüz âlimlerine kadar, Ulûm'ul Kur'ân'a dair yazılan eserlerden, tezlerden ve makalelerden yararlanılmıştır. Ayrıca âyet ve hadislerle de konu özerinde ittifak sağlanmaya çalışılmıştır. Yapılan tez çalışmasına göre âyet tertibinin tevkîfi olduğu konusunda ümmet ittifak etmiştir. Bu konudaki tartışma konusu sûrelerin de âyetler gibi tevkîfi olup olmadığıdır. Bu ihtilaf sonucu üç farklı görüş ortaya çıkmışsa da sûrelerin de tevkîfi olduğu, âyet ve hadislerin bizi bu yönde bir karar almaya sevk ettiği kanaatindeyiz. Söz konusu olan Allah kelamı ise ve Allah onun hâmisi olduğunu açıkça beyan etmişse, bu kutsal kitabın tertibi Allah tarafından yapılmadığını düşünmek akla aykırıdır. Yapılan çalışmada âyet ve sûrelerin tertibi tevkîfi olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the significant subject 'tevkîfilik' which is in the works written about science of Kur'ân. The scholars of Islam examined by whom the holy book of Islam which consists of ayats and suras was ordered and they enlightened how the book of divine religion was organized. In this study, the important Islam scholars who stated their thoughts about how Kur'ân was collected into a book, the works, theses and articles written about the sciences of Kur'ân were applied. Beside, ayats and hadiths were used. As an outcome of this thesis, it was agreed on the 'tevkîf' of ayats. The question here is whether suras can be ordered, or be 'tevkîf'. Although three different thoughts are observed, after analyzing the hadiths and ayats it is a consensus that suras have 'tevkîf' like ayats. As Allah is the protector of the book and the Kur'ân is the words of Allah, thinking that it wasn't ordered (tevkîf) is irrational. In this study, it was agreed on ayats and sûras were organized (tevkîf).