Khevisberi Goça ve Eylül romanlarının karşılaştırılması
The comparison of the novels: Khevisberi Gocha and Eylül
  1. Tez No: 446232
  2. Yazar: SHORENA SULTANİSHVİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Gelenekler, Kültür, İlişkiler, Romanın Zamanı, Romanın Mekânı, Karşılaştırılmak, Aşk Psikoloji, Roman, Traditions, Culture, Relationships, Roman's Time, Roman's Place, Comparison, Love, Psychology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızın giriş bölümünde, Gürcü ve Türk kültürlerinden aynı zamanda edebi ilişkilerden bahsedilmiştir. Gürcistan ve Türkiye'nin geçmişe dayanan tarihi ilişkileri vardır, fakat bu iki ülke arasındaki edebi ilişkiler yakın geçmişte başlamıştır. Gürcistan'da Türkoloji kürsüsünün açıldığı dönem ve başkanı olan ünlü Türkolog Sergi Jikia hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, romanların yazıldığı dönemin tarihi, siyasî ve sosyal şartları hakkında, Aleksandre Kazbegi ve Mehmet Rauf'un yaşamıyla ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümünde ise karşılaştırdığımız her iki romandaki zaman, mekân, şahıs kadrosu, önemli kişilerin karşılaştırılması ve kültürel unsunlar (müzik, aşk, aile), Dere reisi Goça romanında Gürcü gelenekleri, Eylül romanında ise psikolojik ilişkilerin etkisi anlatılmıştır. Sonuç bölümünde, her iki romanı karşılaştırdığımızda ortaya çıkan, kültürel benzerlikler ve farklılıkları yer almaktadır. Çalışmamın sonunda, kullandığımız kaynakça bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this paper is to compare Georgian and Turkish novels,“Khevisberi Gocha”by Aleksandre Kazbegi and“Eylul”by Mehmet Rauf. The aim is finding out the affinities and dissimilarities between those novels and give possible explanation. In the introduction part of the paper, Georgian and Turkish literary relationships are reviewed. Georgia and Turkey have old historical ties but the literary linkage between those two countries appeared in the recent past. To that end, the introduction gives the information about the establishment of the faculty of Turkology in Goergia and provides biographical notes about famous Georgian specialist of Turkish studies, Sergi Jikia. The First part is about the history, politics and the social conditions of the epoch, in which those two novels were written. More over, a few aspects from the authors' (Aleksandre Kazbegi and Mehmet Rauf) personal lives will be discussed. The Second part of the paper are devoted to the comparison of the time, place, the main characters and the cultural features (Music, love, family) of those two novels. While Georgian traditions are scrupulously observed and studied based on Aleksandre Kazbegi's novel -“Khevisberi Gocha”, the analysis of the novel“Eylul”is more focused on the psychological influence. In conclusion, the most significant similarities and differences between the novels“Khevisberi Gocha”and“Eylul”are emphasized and explained. At the end of the paper, detailed bibliography is provided.