Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nde sergilenen terrakotta figürinler
Terra-cotta figurines exhibited in Kocaeli Museum of Archaeology and Ethnography
- Tez No: 446231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN AYDIN TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Terrakotta, Figürin, Kocaeli, Müze, Pişmiş Toprak, Klasik, Hellenistik, Roma, Terracotta, Figurine, Kocaeli, Museum, Earthenware, Classic, Hellenistic, Roman
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kocaeli merkez ilçesi İzmit'in Kozluk Mahallesi İstasyon Caddesi üzerinde bulunan yirmi bir dönümlük bir arazi üzerindeki Eski Gar Alanı içerisinde yer alan bugünkü Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi vitrinlerinde sergilenen bir grup terrakotta figürin bizim çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu figürinlerin bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden, bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzelerinden gönderilmiş, bir kısmı da satın alma yoluyla Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ne kazandırılmıştır. Buluntu yerleri bilinmeyen bu figürinlerin benzerleri kataloglardan ve diğer yayınlardan taranarak tarih önerileri getirilmiştir. Tiplere ayırıp gruplandırarak kendi içinde kronoljik sıraya göre düzenlediğimiz figürinler MÖ 5. - MS 3. yüzyıllar arasına tarihlendirilmiştir. Figürinler bu yönü ile geniş bir tarih aralığının figürinlerini tanıtma açısından önem taşımaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Our study item is composed of a group of terracotta figurine that has been exhibited in showcases of today's Kocaeli Museum of Archaeology and Ethnography in Old Station Ground on a twenty one decares of land in Station Street, Kozluk Neighborhood of Kocaeli's central district İzmit. A part of this figurines has been sent from Ankara Museum of Anatolian Civilizations, a part of them has been sent from Istanbul Archaeology Museum and a part of them also has been brought into Kocaeli Museum of Archaelogy and Ethnography through purchase. Similar figurines findspots of which are unknown, have been scanned from catalogs and other publications and date proposals for these have been brought forward. The figurines that we organized in regard to chronological order in itself by separating into types and classifying, have been dated between B.C. 5th and A. D. 3rd centuries. With this aspect the figurines have mattered from the point of presentation the figurines in a wide date range.