Kanuni grevin koşulları ve greve katılan işçiler ile işçi sendikası bakımından doğurduğu hukuki sonuçlar
The terms and legal results of legitimate strike for the strikers and trade union
- Tez No: 446251
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Grev, Kanuni Grev, Grevci ĠĢçiler, ĠĢçi Sendikası, Strike, Legitimate Strike, Strikers, Trade Union
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusu, kanuni grevin koşulları ile greve katılan işçiler ve işçi sendikası bakımından doğurduğu hukuki sonuçlardır. Grev, tarih boyunca özellikle işçilerin çalışma şartlarını korumak veya daha ziyade iyileştirmek amacıyla işverene karşı kullandığı bir mücadele aracı olmuştur. Sanayinin gelişmesiyle birlikte sayıca artan işçi sınıfı, haklarını korumak adına zaman zaman greve gitmiştir. Grev, Türk toplu iş hukukuna ise 1961 Anayasası ile girmiş ve işçilere hak olarak tanınmıştır. Grevin hak olarak tanınması, beraberinde bu kavramın kanunla düzenlenmesi gereğini getirmiştir. 1961 Anayasasından bu güne, sendikalar ve toplu iş sözleşmesi ile ilgili kavram ve konuları düzenlemek amacıyla çıkarılan tüm yasalarda kanuni grevin tanımı yapılarak, sınırları çizilmiş ve kanuni greve katılan işçiler ile işçi sendikası bakımından doğurduğu hukuki sonuçlar ayrı ayrı zikredilmiştir. Bu itibarla, kanuni greve katılan işçilerin özellikle iş sözleşmelerinin akıbetinin ne olacağı konusu; işçi sendikası açısından ise, sendikanın kanuni grev dolayısıyla ortaya çıkan hak ve sorumlulukları öğretide ve uygulamada önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu yüksek lisans tezinin amacı, kanuni grev kavramı ve koşullarını açıklayarak işçilerin hangi eylemlerinin kanuni grev kavramı içerisinde kaldığını belirlemek ve sonrasında ise kanuni grevin bu greve katılan işçiler ile işçi sendikası bakımından doğurduğu hukuki sonuçları incelemektir. Bu doğrultuda iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; grev kavramı, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun çerçevesinde kanuni grev kavramı ve koşulları ayrı ayrı incelenmiştir. İkinci bölümde ise, kanuni grevin; bu greve katılan işçiler ile işçi sendikası bakımından doğurduğu hukuki sonuçlar irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the terms and legal results of legitimate strike for the strikers and trade unions. Strike has been a struggle against employers particularly to protect the working conditions of workers or rather improve them throughout history. Workers, whose numbers have been increasing with the development of the industry, have gone on strike to protect their rights from time to time. The concept of strike entered into Turkish Collective Labour Law and was entitled to the workers with Turkish Constitution Act dated 1961. Thus, the concept of strike had to be regulated by law. The legitimate strike has been defined and mentioned with its legal results in all Codes, which is enacted in order to regulate trade unions and the concepts and subjects about the collective labour agreements since 1961. In this regard, the result of strikers' contracts and the rights and liabilities of the trade unions because of legitimate strike, have an important place in doctrine and practice. The aim of this study is to explain the concept and terms of legitimate strike, and to determine which actions of workers are legitimate strike action, and then to examine legal results of legitimate strike for the workers and trade unions. This study consists of two chapters. Accordingly in the first chapter, the concept of strike and the concept and terms of legitimate strike according to Law on Trade Unions and Collective Labour Agreements numbered 6356 were examined. In the second chapter, the legal results of legitimate strike for the strikers and trade unions.