XX. yy. heykel sanatında ritimsel uygulamalar
Rhythmic applications in 20th century sculpture
- Tez No: 446252
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ritim, Birim Tekrarı, Sanat, Heykel, Rhythm, Unit repetation, Art, Statue
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Gelişen yeni teknoloji ile birlikte, heykelin malzemesi ve boyutu değiştiğinde, biçimi de çok anlamda farklılık göstermiş, günümüz sanatçıları kendi amaçları doğrultusunda, her türlü malzeme ve tekniği yapıtlarına katmışlardır. XX yy heykel sanatında ritimsel uygulamalar adı altında yürütülen bu çalışma heykelde birim tekrarıyla oluşan ritmin sanatsal anlatımını vurgulamaktadır. Eserlerin oluşumu ve gelişimi sürecinde birim tekrarının heykelle bütünleşmesi ve bunun sonucu olarak oluşan plastik ve estetik değerler ön plana çıkarılmış, dünyada birim tekrarı kullanarak çalışan sanatçıların yapıtlarından örneklerle heykellerin üretim biçimleri ve malzemenin çeşitliliği üzerinde durulmuştur. Sanatçıların kullandıkları malzeme ve teknik araştırmalar anlatım biçimini zenginleştirmiş, heykel öğelerini kullanarak hangi koşullarda ortaya çıktığı ve nasıl bir yol izlenildiği irdelenmiştir. Bunun için önce birim tekrarı üzerinde durularak yapılan heykellerin hangi öğelerden yararlanıldığı ve sanatsal yaklaşımlar incelenmiştir. Bu doğrultuda yapılan araştırma çalışmasında da, mekan da birim tekrarı ile ortaya konulan ritmik tasarımlarla konu desteklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
By means of the new developing technology, when the size and material is changed, its form also displays difference in many ways and in the direction of their purposes, today's artists add every kind of stuff and technique to their work. This study carried out with the name of ' Rhythmic Applications in 20th Century Sculpture' emphasizes the artistic expression of the rhythmic forming by the unit repetation in the statue. During the formation and developing period of the works, the integration of the unit repetation with the statue and as a result of this, plastic and esthetic values were brought to the forefront. We concentrated on the material diversity and production styles with the samples of the works of the artists who work by using unit repetation. The material and technical researches that the artists use enrich the manner of statement and by using statue elements, the way that was followed and situations in which the study emerged were studied, for this, first by focusing on the unit repetation, the artistic approaches and the subject of what kind of elements were benefited while creating the statues were examined. Accordingly, also in the research study, the subject was sought to be supported.