Tenkise esas alınan tereke
The estate on the basis of abatement
- Tez No: 446250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tereke, tenkise esas alınan tereke, tenkis, tereke aktifleri, tereke pasifleri, Estate, the estate on the basis of abatement, abatement, assets of the estate, debits of the estate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tereke hesaplamaları, miras hukukunun pek çok konusu ile ilişkilidir. Saklı paylar ve mirasbırakanın tasarruf oranı hesaplanan tereke üzerinden belirlenmelidir. Bu sebeple bu hesaplamanın doğru yapılması gerekmektedir. Tenkise esas alınan tereke, tenkis davalarında tenkis miktarının belirlenmesinde, saklı paylı mirasçıların saklı paylarının karşılığının tespitinde, mirasbırakanın tasarruf oranının karşılığının bulunmasında dikkate alınması gereken terekedir. Bu çalışmanın amacı miras hukuku açısından önem arz edenbu terekenin kapsamını belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için, terekeye dâhil olan ve olmayan değerler tespit edilmeye çalışılmış, bu yönde terekenin aktif ve pasiflerinin nelerden oluştuğu belirlenmiş ve bunlara eklenmesi gereken diğer değerler eklenerek tenkise esas alınan tereke bulunmaya çalışılmıştır. Tüm bunlar açıklanırken konu, hem doktrinde yer alan tartışmalar hem de önemli görülen yargı kararları incelenerek aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Calculating the estate is related to many subjects of law of succesions. Reserved partions and disposable portion must be determined through the calculated estate. Therefore this calculation must be done correctly. The estate on the basis of abatement is an estate that is considered on the abatement cases, determining the price of reserved portions and disposable portion of the legators. The aim of this study is to determine the scope of the estate, which is important with regard to law of succesions. For this aim, the elements, which are included or not included in the estate, were determined. So the assets and debits of the estate and by adding the other elements to them, the estate on the basis of abatement, were determined. By doing so, the subject of this study was examined with the doctrines and court decisions.