Toplu bağlama icralarının estetik, uyum ve icra birlikteliği açısından değerlendirilmesi
Assessment in terms of aesthetics harmony and performance togetherness of collective bağlama performances
- Tez No: 446263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Toplu Bağlama Ġcrası, Geleneksel Türk Halk Müziği, Bağlama Yapımı, Baglama, Communal Baglama Executions, Traditional Turkish Folk Musics, Baglama Construction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Geleneksel Türk halk müziğinin önemli çalgılarından biri olan bağlamanın toplu icralarında çeşitli problemlerin var olduğu bilinmektedir. Bu problemlerin genel olarak; bağlamadaki yapısal (organolojik) farklılıklardan ve icracıların farklı icra tercihlerinden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Bağlama yapımı ve icrasındaki bu kişisel farklılıklar bireysel icralarda çok önemli olmamakla birlikte toplu olarak gerçekleştirilen icralarda çeşitli uyumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu araştırma, toplu bağlama icralarındaki estetik uyum ve icra birlikteliğinin araştırılmasına odaklanmaktadır. Araştırma sürecinde ilk olarak konuya yönelik kaynak taraması yapılmış, ardından toplu bağlama icralarındaki farklılıklar gözlemlenerek konu hakkında fikir sahibi olunmuştur. Araştırma sürecinde; Geleneksel Türk halk müziğinin genel yapısı, toplu icraları ile birlikte bağlamanın tarihçesi ve toplu bağlama icraları incelenmiştir. Araştırma kapsamında toplu bağlama icralarına yansıyan farklılıklar ele alınarak bu farklılıklara sebep olan etkenler elde edilen veriler ışığında çeşitli açılardan değerlendirilmiştir. Araştırma doğrultusunda başlıca; incelenen toplu bağlama icralarında çeşitli problemlerin var olduğu ve bu problemlerin genel olarak kişisel tercihlerle şekillenen yapım/icra farklılıklarından kaynaklandığı, estetik ve icra birlikteliğinin toplu bağlama icralarında önemli olduğu, bağlamanın yapısal şekillerinde (organolojisi) ulusal ölçekte tam anlamıyla belirli bir standarda ulaştırılamadığı sonuçlarına ulaşılarak konuya yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that the baglama which is the one of the important instruments of Traditional Turkish Folk Musics has different problems in its communal executions. It is possible to say that these problems are generally because of structural (organological) differences of the baglama and different choices of executions. Beside baglama construction and the personal differences in its executions are hardly ever important in personal executions, that can cause different problems in communal executions. This research focuses on the aesthetic harmony and the searching of union executive in communal baglama executions. During the research, firstly resource survey has been conducted on the subject then have been had an idea about the subject by examing the differences of baglama executions. During the research, that the general structure of Traditional Turkish Folk Musics, the history of baglama with its communal executions and communal baglama executions have been examined. In this research, the factors which cause differences in communal baglama executions have been evaluated from different angles by taking the differences that are seen in communal baglama executions into count. The main line of research; that there are differet problems in communal baglama executions that have been examined and these problems are generally because of the construction/execution differences that are shaped by personal choices, that aesthetic and union executive in communal baglama executions are important, in different structural shapes (organology) of baglama, it has not been exactly reached a global standart have been obtained as results and some suggestions that are about the topic have been offered.