Modern heykel sanatının takı tasarımına etkisi
Effect to the jewelry design of modern sculpture art
  1. Tez No: 446262
  2. Yazar: NİHAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Takı, Modern Heykel, Estetik, Kuyumculuk, Tasarım, Jewelery, Modern Sculpture, Aesthetic, Jewelry, Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada günümüzde vazgeçilmez aksesuarlar arasında yer alan takının öyküsünün, insanlık tarihi kadar eskilere dayandığını ve gerçek anlamda Takı Sanatının korunma ve zenginlik amacı ile ortaya çıkmış olduğu bir gerçektir. Günümüz de şartların ve kullanım gereksinimlerinin değişmesiyle takı estetik bir objeye dönüşmüştür. Tarım ve hayvancılığın başladığı M.Ö. 3. bin yılın başlarında, Mezopotamya ve Mısır'da önemli aşamalar kaydetmiş ve bu bölgeden ticari ilişkiler, diplomatik armağanlar, istilalar ve göçlerle kuyumculuk teknikleri ve takı formları dünyanın önemli ülkelerinde sitilize edilip ve farklı formlar kazanmıştır. Bu gelişim süreci ile birlikte takı ve bununla beraber gelişen üç boyutlu formların oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu araştırmada, takı sanatının gelişim süreci ve bu sürecin beraberinde getirdiği kullanım alanlarının insanlarla olan etkileri üzerinde durulmuştur. Kullanılan takı türlerinin çeşitleri ve takıya estetik güzellik katan taşların çeşitleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is now a days in dipsensable accessories research in the history of the insert is located, it is based on the purpose of protection and wealth as old as humanity and truly Jewelry Art is a fact that emerged with. Jewelry with changing conditions and usage requirements of today also turned into an aesthetic object. BC Agriculture and animal husbandry start 3. At the beginning of the millennium, Mesopotamia, and has made significant progress in Egypt and trade relations in this region, diplomatic gifts, with the invasion and migration jewelry art and Jewelry forms whether stylized the world's majör countries and has won a variety of forms. Jewelry with this development and has prepared the ground for the formation of developing three-dimensional form, however. In this research, process development and the use of jewelry art space that comes with this process focused on the effects of people. The types of Jewelry used species and varieties of aesthetic beauty to the stone Jewelry are discussed.