Etik ihlaller ve nefret söyleminin yeniden üretilmesinde sosyal medyanın rolü: Özgecan Aslan cinayeti örneği
The role of social media on the reproduction of ethical violations and hate speech: A sample of the murder of Özgecan Aslan
- Tez No: 446264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BESİM YILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. AHMET TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Etik ihlaller, Nefret söylemi, Facebook, Twitter, Đnstagram, Ethical Violations, hate speech, Facebook, Twitter, Instagram
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu tezin amacı, sosyal medya ortamında meydana gelen etik sorunları Özgecan Aslan cinayeti bağlamında ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Bu amaçla çalışmada sosyal medya ortamlarından Facebook, Instagram ve Twitter' in tarihsel gelişim süreci kısaca özetlenerek, Özgecan cinayeti açısından yapılan paylaşımlar değerlendirilecektir. Uygulama bölümünde ise en çok kullanılan üç sosyal paylaşım sitesi Facebook, Instagram ve Twitter da ele alınan yorumların içerik analizi yapılacaktır. Yine aynı doğrultuda sosyal medya ortamında konu üzerine yapılan paylaşımlardan nefret söyleminin tekrar tekrar üretilişi ortaya konulmaya çalışılacaktır. Tahmini sonuçlara göre sosyal medya etik ihlallerin ve nefret söyleminin üretilmesinde aracı rol oynamaktadır. Sosyal medya tarafından hedef alınan birey/konu üzerine yapılan yorumlar kişinin yaşamına veya ailesine olumsuz yönde etki etmektedir. Genel olarak bahsi geçen ortamın belirli bir hukuki çerçevesi olmadığı için din, dil, ırk gibi ayrımlar keskin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Özellikle ele alınan Özgecan Aslan cinayeti açısından kadına yönelik nefret söyleminin üretildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra Suphi Altındöken için de nefret yüklü ifadeler yer almaktadır. Bu nedenle yeni medyada özgürlüğünü ilan eden nefret söylemi çalışma için oldukça önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the ethical problems that occur in social media within the context of the murder of Özgecan Aslan. For this purpose, the historical development process of Facebook, Instagram and Twitter, three most commonly used social networking sites, will be summarized and the shares in these sites concerning the murder of Özgecan will be evaluated. In the application section, the comments in these three sites will be subjected to content analysis. Thus, the reproduction of hate speech will be tried to be revealed through the shares in social media on this subject. According to the estimated results, social media have an intermediary role in the reproduction of ethical violations and hate speech. The comments about the target individual or subject negatively affects people's lives or families. Since social media does not have a certain legal framework, discriminations based on religions, languages, or races are more clearly seen. For the murder of Özgecan Aslan in particular, a hate speech towards women is observed. However, hateful expressions also exist towards Suphi Altındöken in this event. Therefore, hate speech which has become free in the new media is quite important for this thesis.