Nitelik olarak kitsch
The kitsch as quality
  1. Tez No: 446271
  2. Yazar: FATİH SÜLEYMAN SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: kitsch, nitelik, (post) modernizm, sanatsal beğeni, sanatçı ilgisi, sanat yapıtı, kitsch, qualification, (post) modernizm, artistic admiration, artist interest, artistic structure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sanatta köklü değişimlere neden olan modernite, sanatçı, sanat yapıtı ve alımlayıcı giriftliğinden doğan pek çok problematiğin zeminidir. Alımlayıcı faktöründen kitlesel beğeniye, orijinal yapıttan, sahici durmayan fakat sanatmış gibi görünen üretimlere değin işgal edilmiş söz konusu zeminde karşımıza çıkan 'Kitsch' olgusu, sanatın tüketilmesi hali olarak önem arzeder. Bu bağlamda hazırlanmış olan“Nitelik Olarak Kitsch”isimli tez çalışmasında sanatçı üretiminde bir zorunluluk, sanat alımlayıcısının tüketiminde (?!) bir ihtiyaç olarak beliren 'Kitsch' kavramını tartışmaya açmak kaçınılmaz olmuştur. Üretilmiş olan yapıtların sanat değerini sorgulayarak meta değerinin etki alanını daraltmak; alımlayıcı farkındalığını geliştirerek kitsch'i bir ihtiyaç olmaktan çıkarmak; sanatsal etik çerçevesinde sanatçı öznelliğini savunmak yapılmış olan tartışmanın çatısını ve araştırmanın yönünü belirlemiştir. Elde edilen veriler ışığında 'Kitsch', bir sorun olmaktan ziyade, sanatın sosyo-kültürel dinamiği ve ekonomi-politik işlevi hakkında pratik bir çözüm arayışı olarak karşımıza çıkmaktadır. Teorik anlamda 'Kitsch', yüksek sanat ile düşük beğeni arasındaki etik-estetik bir problem olarak tartışılmaya devam edeceğe benzemektedir…
Özet (Çeviri)
Modernity that caused radical changes in art, is the basis for many problematics that was caused by artist, art and receptive relations. From the receptive factor to massive taste, from the original structure to products that are unreal however looks like real, 'Kitsch' is a phenomenon that emerges to us with a basis out of those products and it is important in terms of consumption of art. Within this framework, in the thesis named“The Kitsch as Quality”, it is inevitable to argue 'Kitsch' that is an obligation for the artists in their production process and necessary for the consumption in art reception. Narrowing the domain of the meta value of produced products by questioning their artistic value; making kitsch more than a necessity by developing receptive awareness and defending the idea of artist subjectivity in the framework of artistic ethics is the basis, skeleton and the aspect of this research. With the guidance of observed data, 'Kitsch', goes against being a problem but is a practical solution search to socio-cultural dynamics and economical politics function of art. Theorically, 'Kitsch' is likely to be discussed as an ethical-esthetical problem between upper art and lower admiration…