Tüketim kültürü ve medya: Baudrillard' in yaklaşımı
Consumer culture and media: Baudri̇llard's approach
- Tez No: 446272
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Tüketim, Medya, Toplum, Jean Baudrillard, Simülasyon, Culture, Consumer, Media, Society, Jean Baudrillard, Simulation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Her toplum tarihi süreç içerisinde yaşanan gelişmelerden gittikçe etkilenmiş ve farklı eğilimlerin içine girmiştir. Yaşadığımız dünyada her şeyin hızlı bir şekilde tüketildiği ve tüketim kavramının da farklı bir boyut ve anlam kazandığını görmekteyiz. İnsanın hayatında önemli bir rol oynayan tüketim kavramı tarihten bu yana fazlasıyla değişmiş ve kendisine özgü sosyal davranış kalıpları oluşturarak, insanların sahip olduğu kültürel sermayenin de bir göstergesi olmuştur. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; kültür kavramının tanımını, öğelerini ve kitle kültür-popüler kültürü kısaca özetlenerek anlatmış. İkinci bölümde; tüketim kültürü, tüketim toplumu ideolojisi ve medyanın ortaya çıkışı, gelişimi ve tüketimin medya ile olan etkileşimini incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Konuyla ilişkin kapsamlı ve derinlikli araştırmaların sahibi olan Fransız Sosyolog, Jean Baudrillard'ın hayatı ve eserleri, tüketim kültür eleştirisi, tüketim toplumu ve tüketim kültürü anlayışını“Simülasyon”kuramı üzerinden tüketim kültürünün günlük hayatımızda nasıl etkilediğini incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Every society in its historical process is increasingly influenced and affected by the developments and entered into different trends. The century we lived in everything is rapidly producing and the concept of consumption has taken different dimensions and meaning. Throughout history the concept of consumption played an important role in the life of people, hence establishing for itself social behavior patterns and became the symbol of cultural capital. This study consists of three main chapters. The first chapter defines and discusses the concept of culture, mass culture and popular culture items. The second chapter deals with consumer culture, consumer society and media, the emergence of ideology, it examines the interactions with the development and consumption of media. The third and last chapter of the study is concerned with extensive and in-depth research based on the French sociologist Jean Baudrillard's life and works, consumer culture critique of consumer society and examines how consumer culture per the concept of“simulation”theory affects our daily life.