Toplumsal cinsiyeti yeniden okumak: Finish 'Mutfakta Birlikte' reklam kampanyasının gösterge bilimsel analizi
Re-reading the gender roles: Semiological analysis of finish 'Together in the Kitchen' advertising campaign
  1. Tez No: 590144
  2. Yazar: EZGİ EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Göstergebilim, Medya, Reklam, Finish 'Mutfakta Birlikte' Reklam Kampanyası, Gender, Semiotics, Media, Advertisement, Finish 'Mutfakta Birlikte' Advertising Campaign
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Geleneksel olarak bireyler içinde doğdukları toplumun sosyal ve kültürel değerleriyle büyürler. Bu gelenek ve nesilden nesile aktarılan diğer kültürel olgular, aile ve sosyal çevre gibi toplumun unsurları tarafında da bireylere empoze edilir. Bu unsurlar bireylere, erkek ile kadın arasındaki biyolojik farkların üzerine inşa edilmiş ve toplumsal eğilime göre ortaya çıkan bazı roller tanımlar. Tüm bu süreç toplumlarda geleneksel olarak cinsiyet kavramının oluşturan özdür. Ancak cinsiyet kavramını yeniden üreten başka etkenlerde vardır. Kamusal alan, sosyal alan, ekonomik alan ve siyasi alan gibi birçok alanda etkisini gösteren toplumsal cinsiyet kavramı, özellikle içinde bulunduğumuz teknolojik çağ içerisinde tüm kitle iletişim araçları vasıtasıyla da etkisini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; reklam medyası kapsamında global bir marka olan 'Finish' reklamlarını toplumsal cinsiyet çerçevesinde değerlendirmek ve 'Mutfakta Birlikte' sloganlı reklam filmi ve kampanyası dahilinde yayınladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel reklam filmini, göstergebilimsel yaklaşımla incelemektir. Bahsedilen reklam filmi ve kampanyaları toplumsal cinsiyet klişelerini tersyüz eden bir kurguya sahiptir. Çalışmanın sonucunda; 'Finish' markasının alışılmışın dışında bir algı oluşturduğu görülmektedir. Burada bahsedilen, cinsiyet eşitsizliklerinin yeniden inşa edilmesi aksine yerleşmiş bazı algıların kırılması ve kampanya kapsamında yeniden okunmasıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde 'Finish' markası cinsiyet eşitsizliklerine pozitif açıdan ışık tuttuğu görülmekte ve topluma kalıp yargıların kırılması gerektiği yönünde mesaj iletmekle beraber diğer markalara da örnek olabilecek bir nitelik göstermektedir
Özet (Çeviri)
Conventionally individuals are grown up with social and cultural values of the society where they born inside. This tradition and other cultural facts, which are handed down from generation to generation, are also imposed to individuals by the elements of society such as family and social enviroment. These elements assign some certain roles to individuals which are based on biological differences between man and women and showed up according to tendency of the society. This process conventionally creates the essence of gender definition in societies. However, there are more than this to re-produce the gender definition. Gender definition shows impact and reproducibility on public life, social areas, economy and politics as well as media which is a common point of our technological era's mass communication system. Purpose of this work is evaluating commercials of a global dish washing brand named“Finish”within the context of gender definition and analyzing their t.v commercial films“Mutfakta Birlikte / Together in Kitchen”and second phase of their campaign which is produced specially for 8 March Internationl Women's Day according to semiotic approach. Both these commercial films aims to breaking clichés of gender definition. As a result of work, it is clearly seen that 'Finish' shows unusual approach and point out gender inequality. From this perspective, 'Finish' reminds the importance of breaking down stereotypes to people and this attitude can be example for other brands.