Türk Hukukunda sorumluluk kavramı ve kusursuz sorumluluk hâlleri
Notion of responsibility on Turksh Law and cases of absolute liability
  1. Tez No: 446274
  2. Yazar: YASER REZADAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN İKİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Kusursuz sorumsuzluk, Zarar, İlliyet Bağı, Tehlike, Responsibility, strict liability, damage, causal link, Hazard
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türk Hukukunda esas olan kusur sorumluluğudur. Diğer bir ifadeyle bir kimsenin gerçekleştirdiği davranış veya yürüttüğü faaliyet nedeniyle meydana gelen zararı tazmin etme sorumluluğunun doğması için kusurunun varlığı gereklidir. Ancak teknolojinin ilerlemesi, sanayileşme, makineleşme gibi bir takım gelişmeler neticesinde kusur sorumluluğu meydana gelen zararların tazmini noktasında yetersiz kalmıştır. Bu yetersizliği gidermek amacıyla modern hukuk sistemlerinde kusursuz sorumluluk başlığı altında bir sorumluluk türü kabul edilmiştir. Bu tez çalışması iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türk hukukunda sorumluluk kavramı, sorumluluğun tarihçesi, sorumluluk hukukunun amaçları, sorumluluğa hâkim olan ilkeler ve sorumluluğun ayırımı gibi konular İran hukuku ile karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise, Türk hukukunda yer alan kusursuz sorumluluk hâlleri, İran hukuku ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey the base of the responsibility is the existence of fault. For example, to compensate the created damage because of the behavior or the acts of a person, the existence of fault is crucial. But as the result of the technology development, industrialization and mechanization the responsibility with the fault to compensate the damage was not accountable so to recover this shortage in modern legal systems a new chapter in responsibility with the title of the responsibility without fault was recognized. This thesis is composed of two chapters. In the first chapter the definition of responsibility in Turkey's law, the history of responsibility, the aims of responsibility in legal face, and the principles governed on the responsibility is compared and verified with the Iran law and in the second chapter types of responsibility without fault in Iran and Turkey law are evaluated.