3G ve 4.5G mobil internet bağlantısının, matematiksel iletişim modelindeki mesaj, iletici, kanal ve alıcı unsurlarına etkisi: WhatsApp Messenger örneği
The impact of 3G and 4.5G mobile internet connection on the mathematical communication model's message, transmitter, channel and receiver elements: WhatsApp Messenger example
- Tez No: 446277
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel ĠletiĢim Modeli, GSM, mobil internet, 4.5G, Whatsapp Messenger, Mathematical Communication Model, GSM, mobile internet, 4.5G, Whatsapp Messenger
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
GSM teknolojilerindeki gelişmeler ve cep telefonu sektörünün bambaşka boyutlara ulaşması, iletişim teknolojileri çeşitlendirmiş ve hızlandırmıştır. Mobil internet bağlantısındaki gelişmeler, mesaj iletim sürelerinde ve mesaj içeriklerinde önemli değişimlere sebep olmuştur. Bu iki alanda yaşanan değişimler, iletişim sürecinde ve iletişim için kullanılan unsurlarda da değişmelere sebep olmuştur. Bu çalışma, Matematiksel İletişim Modeli'nin ortaya çıktığı dönemdeki iletişim araçları ve günümüzde kullanılan iletişim araçları arasında büyük farklılıklar meydana geldiği düşünülerek, yaşanan değişimleri daha iyi ve somut örneklerle göstermek amacıyla yapılmıştır. Özellikle mobil teknolojilerdeki gelişmelere değinilmiş, mobil iletişim uygulamalarının yaygınlığı göz önüne alınarak, WhatsApp Messenger uygulaması örnek olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle, mesajların, SMS, MMS gibi teknolojilere göre, daha hızlı ve uygun ücretlendirmeyle gönderilebildiği gözlemlenmiştir. Örnekleri pekiştirmek ve sektördeki teknolojileri kullanan kişilerin görüşlerini almak amacıyla yapılan anket çalışmasına da tezde yer verilerek, yeni iletişim teknolojilerinin günümüzdeki durumu hakkında değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments in GSM technologies and the fact that the mobile phone industry reaches different dimensions have diversified and accelerated communication technologies. Improvements in mobile internet connectivity have caused significant changes in message delivery times and message content. The changes that have taken place in these two areas have also caused changes in the communication process and in the elements used for communication. This study was carried out with the aim of showing better and concrete examples of the changes experienced by considering that the Mathematical Communication Model emerged from the communication tools used in the period and the communication tools used today. In particular, developments in mobile technologies have been addressed and the WhatsApp Messenger application has been examined as an example, taking into consideration the prevalence of mobile communications applications. It has been observed that, with the development of communication technologies, the messages can be sent faster and more conveniently according to the technologies such as SMS, MMS, etc. in the obtained findings. A survey study was conducted in order to consolidate the examples and to get the opinions of the people who use the technologies in the sector, and the evaluation of the new communication technologies in the current situation is given in the thesis.