Türk televizyon kanallarında kullanılan kurgu yazılımları ve kullanım tercihleri
Editing softwares used in Turkish television channels and video editors preferences
  1. Tez No: 446276
  2. Yazar: ALİ AŞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kurgu, Non Linear Editing, Televizyon Yayıncılığı, Editing, Non Linear Editing, TV Broadcasting
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Televizyon Yayıncılığında kullanılan video düzenleme yazılımları, video üretim sürecinde yapım sonrası aşamanın en önemli ayağını oluşturmaktadır. Sayısal teknolojilerin gelişmesi ile birlikte kaset kullanımın ortadan kalkması ve video düzenleme operasyonlarının bilgisayar ortamına aktarılması, bu alanın yıllar içinde yaygınlaşmasını sağlamıştır. Günümüzde video düzenleme amaçlı kullanılan onlarca yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımların amaca uygunluğu, televizyon yapım süreçlerinde kullanım sıklıklarının bilinmesi ve tercih nedenlerinin ortaya konulması ülke televizyonculuğunun gelecek planlamaları açısından önemli durmaktadır. Gerek kurulum aşamalarında gerekse iş akışı aşamalarında hangi yazılımların neden tercih edildiği ile ilgili veri toplamayı hedefleyen araştırma; bu amaçlar doğrultusunda ulusal ve yerel kanallarda ki video editörlerine odaklanmaktadır. Yazılım kullanım alışkanlıklarının iş akışı içinde zaman ve işgücü kavramları ekseninde önemli olduğu düşünülmektedir. Sektörel olarak video düzenleme yazılımlarının kullanım sebeplerinin tespit edilmesi yoluyla, hem ileriki akademik çalışmalara öncülük edileceği; hem de televizyon sektöründe yapılan kurulumlara akademik bir yol gösterileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Video editing softwares used in the broadcasting constitute the most important stages of the post-production phase on video production process. With the development of digital technology, video editing operations on the computer, has led to the expansion over the years. Today, there are dozens of software used for video editing. This software expediency, knowing the frequency of use in the television production process and to determine the choices are important for the future planning of the country broadcasting sector. The research aims to collect data about the preferences of video editors in national and local channels. Software usage patterns are thought to be important about workflow, time and labor. Determining the causes of video editing software usage, will be led to both further academic studies; and the installation in the television industry with an an academic perspective.