Spor yapan ve yapmayan öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
The study on the life-long learning competences of the teacher candidates who are interested in sport and who are not interested in sport in terms of different variables
- Tez No: 446356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNER GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Yaşam Boyu Öğrenme, Spor, Üniversite Öğrencileri, Teacher candidates, life-long learning, sport, university students
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin farklı değişkenler açısından incelemesidir. Betimsel araştırma türlerinden genel tarama modeli kullanılan çalışmanın hedef kitlesini Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 332 kadın, 190'ı erkek olmak üzere toplam 522 öğretmen adayı üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşam boyu öğrenme yeterlik düzeylerini belirlemek için 2011 yılında Uzunboylu ve Hursen tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlikler Ölçeği (YBÖYÖ)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 16 paket programında analiz edilmiştir. Y.B.Ö.Y.Ö. ile değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için Independent-Samples T-testi yapılmış ve ikiden fazla değişkeni belirlemede ise One-Way Anova analiz testleri kullanılmıştır. Ayrıca öğrenim gördükleri bölümlerine göre bir farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla Kruskal Wallis H testi yapılmıştır Üniversite öğrencilerinin Y.B.Ö.Y.Ö. ile değişkenler arasındaki fark P.0,05 anlamlık düzeyi dikkate alınarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre örnek bireylerin, spor yapma durumu, öğrenim görmekte oldukları bölüm, cinsiyet, yaş, aile geliri ile yaşam boyu öğrenme yeterlilik algılarının arasında anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Öğrenim görmekte oldukları sınıf düzeyi, yapmış oldukları spor türü ve haftalık yapmış olduğu spor süresi değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Spor yapan öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin olumlu gelişimi gerçeğinden hareketle, bireylerin spor yapmaları desteklenmelidir. Ayrıca yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin daha geniş, kapsamlı, nitel ve nicel çalışmalarla incelenmesi çalışmanın önerileri olarak verilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the life-long learning competences of the teacher candidates from Kazım Karabekir Faculty of Education at Atatürk University in terms of different variables. The target group in this study for which the general screening model, one of the descriptive survey models, has been used, consists of the undergraduate students at 2015-2016 academic year from Kazım Karabekir Faculty of Education at Atatürk University. In this study, 332 women and 190 men, totally 522 students have been investigated in terms of different variables. The life-long learning competence scale by“Uzunboylu and Hursen”in 2011 has been used to determine the level of the life-long learning competences of the research samples. The data have been analyzed by SPSS 16 packaged software. For the identification of the relationship between Y.B.Ö.Y.Ö and the variables, Independent-Samples T test has been used to determine the relationship between two independent variables and One-Way Anova analysis tests have been used to determine more than two variables. In addition, Kruskal Wallis H Test has been carried out to determine whether there is any difference or not according to different departments the students have studied. The variation between Y.B.Ö.Y.Ö of the university students and the variables has been interpreted considering the significance level P.0, 05. According to the analytical findings, it is found out that there is a meaningful distinction for the sport status, the departments, genders, ages, family revenues and the life-long learning competence perceptions of the samples. On the other hand, it is found out that there is not any meaningful distinction for them in terms of variables such as grades, the kind of sport and weekly hours for sport activities. Considering the fact that there is a positive development in the life-long learning competences of the teacher candidates who are interested in sport, people should be encouraged for sport. On the other hand, we can suggest that the life-long learning competences should be comprehensively investigated together with qualitative and quantitative studies.