TBK 347. maddesi kapsamında kiralayanın tahliye hakkı
Nder article 347 of the Turkish Code of Obli̇gati̇ons rent the discharge
- Tez No: 446369
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kira, Tahliye, Kira Sözleşmesi, TBK 347. mad, 10 yıllık uzama süresi, belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmesi, konut veya iş yeri kirası, tahliye davası, fesih bildirimi, rent, eviction, Lease Agreement, TBK 347 ac, A 10-year extension period, definite and indefinite term lease, residential or office rent, ejectment, notice of
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Konut ve çatılı iş yerlerine ilişkin kira sözleşmelerinde belirli sürenin bitmesine en az on beş gün kala kiracı fesih bildiriminde bulunmaz ise sözleşme bir yıl daha uzayarak belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşecektir. 6098 sayılı Türk Borçlar 347. Maddesine göre kira süresinin sona ermesine ilişkin olarak“Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılır. Kiraya veren sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.”hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince belirli süreli sözleşmeyi sona erdirme hakkı yalnızca kiracıya tanınmış bir haktır. Yasal süre içerisinde kiracı tahliye edeceğini bildirmemiş ise kira sözleşmesi bir yıl daha uzayacaktır. Ancak 10 uzama yılının sonunda kiraya veren üç ay öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmak şartıyla herhangi bir haklı sebep göstermeksizin bu hüküm gereğince kiralananın tahliyesini talep edebilecektir. Bu madde hükmü çok eleştirilmekle birlikte bazı eleştirilerin salt kiracıyı koruma amacından ayrılmamak adına yapılmış olmasından dolayı bu görüşlere katılmamaktayım. Kanun koyucu bu hükümle kiracı ile kiralayan arasında denge kurmayı ve ekonomik döngüyü dolayısıyla kamu düzenini korumayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Roofed houses and work places not included in the lease agreement for at least fifteen days before the expiry of the specified period the tenant notice of termination of the contract will become indefinite lease agreement to extend for one more year. 6098 numbered Turkish Obligations regarding the termination of the lease term by the 347 Article“tenants in housing and roofed workplace lease, unless there is a notice at least 15 days before the expiry of the duration of fixed-term contracts, the contract is considered prolonged one year with the same conditions. Based on the agreement before the end of the contract period has expired, the lessor can bring. But the 10-year extension period at the end of the lessor, this time following the end of each year, at least 3 months prior to elongation provided that a notice may terminate the contract without showing any reason. Indefinite-term lease in the contract, the tenant is always the lessor no later than 10 years after the start of the lease, according to the general provisions of the contract termination notice may terminate. General provisions in cases where use of the right of termination in accordance with, the lessor or the lessee may terminate the contract. ”The provision is located. This provision is in accordance with the right to terminate a fixed-term contract is a right granted to tenants only. The tenant will have to inform evacuation within the legal period of one year rental contract will be more space. However, provided that a notice to the lessor in writing three months before the end of 10 years will be able to extend the demand to release any justification indicating leased under this provision. Because of this Article it shall be made on behalf of the tenant to leave much criticized with the only purpose of protecting some of the criticism I have to disagree with this view. Legislator to establish a balance between the lessor and lessee of this provision and thus the economic cycle aims to preserve public order .