İş sağlığı ve güvenliğinde karar destek sistemi geliştirilmesi
Developing a decision support system in occupational health and safety
- Tez No: 446415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, KOBİ, Karar Destek Sistemi, Sql, Veritabanı, Csharp Programlama Dili, Occupational Health and Safety, KOBİ, Decision Support System, Sql, Database, Csharp Programming Language
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmelerde meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarındaki artış dikkat çekmektedir. Bununla birlikte mevzuatta yer alan ceza miktarlarındaki artışlar iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına önem vermeyi zorunlu hale getirmiştir. Ancak bu işletmeler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin yerine getirilmesini sağlayacak nitelikli işgücüne sahip olmadıklarından dolayı, bu hizmeti dışarıdan almak zorunda kalmaktadırlar. Bu da işin yürütümü ve takibi açısından bazı sorunlar ve karışıklıklar meydana getirebilmektedir. Bu yüzden özellikle iş yükünü kolaylaştırmak ve oluşabilecek karışıklıkları engellemek amacıyla bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Bu karar destek sistemi ile temel olarak; kontrollerin daha sağlıklı yapılması, hizmetlerin daha verimli olması, takibin kolaylaştırılması ve ayrıntıların gözden kaçırılmaması amaçlanmıştır. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği alanında SQL veri tabanlı C# ara yüzlü bir karar destek sistemi tasarlanmış, modüller tek tek ele alınarak anlatılmıştır. Gerekli uyarılar ve hatırlatmalarda yapabilen bu program sayesinde daha kaliteli bir iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verilebilecek, böylece alınması gereken önlemler ya da yenilenmesi gereken yasal değerlendirmelerin gözden kaçırılması minimuma indirgenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Increase in occurance of work place accidents and occupational diseases in small and medium sized enterprises draws attention. On the other hand, rising amount of fines by the legislation necessitates to place more importance to occupational health and safety practices. However, due to the fact that they don't have skilled labor force to ensure providing occupational health and safety services, the businesses have to outsource, which may generate problems and disordinance in terms of implementing and monitoring. Therefore, particularly in order to reduce the workload and avoid possible disordinance a decision support system has been developed. The basica aims of this decision support system is to conduct controls more reliably, provide efficient service, facilitate the monitoring, and details are not overlooked. In this study, a decision support system was designed with SQL data base and C# interface, and the modules are discribed one by one. Through this software, which is also able to perform necessary warnings and reminders, more reliable occupational health and safety services can be provided, thus, possible overlooks of the precautions must be taken or legal assesments must be renewed will be reduced to a minimum.