Sismik verilerin yüksek ayrımlı dekonvolüsyonu ve akustik empedans ters çözümü
High resolution deconvolution and acoustic impedance inversion of seismic data
- Tez No: 446416
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cauchy norm regülarizasyon, Yüksek ayrımlı dekonvolüsyonu, Akustik empedans ters çözümü, Sismik yansıma verisi, Yansıtma katsayısı serisi, Cauchy norm regularization, High resolution deconvolution, Acoustic impedance inversion, Seismic reflection data, Reflectivity coefficient series
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sismik yansıma verilerinin yüksek ayrımlı dekonvolüsyonu ve akustik empedans ters çözümü, yeraltı yapılarının geometrisini ve fiziksel özelliklerini açıklamak için son derece önemlidir. Yüksek ayrımlı dekonvolüsyon sonuçları yerin yansıtma katsayısı serisi olarak göz önüne alınır. Ancak, sismik verilerin gürültü içeriği arttığı zaman en küçük kareler ve quadratik regülarizasyon yöntemleri gibi ters çözüm yöntemleri çoğunlukla güvenilir olmayan ve düşük kalitede sonuçlara neden olurlar. Bu tez kapsamında, yüksek ayrımlı dekonvolüsyon ve güvenilir akustik empedans sonuçlar üretmek için Cauchy norm regülarizasyon ters çözümü kullanılmıştır. Bu yöntem, yüksek gürültüye karşı etkilidir ve yüksek doğrulukta empedans hesaplayı sağlar. Cauchy olasılık yoğunluk fonksiyonuna bağlı olan Cauchy norm regülarizasyon bir önbilgi olarak çözüme dahil edilir ve çözümü seyrek olmaya zorlar. Ters çözüm algoritması yinelemeli yeniden ağırlıklandırılmış en küçük kareler çözümüdür ve çözümün kalitesi ters çözüm matrisine başlangıçta Cauchy norm regülarizasyon ön bilgisi (köşegen matris) eklenerek (çözümü kısıtlama yada ön şartlandırma) geliştirilmiştir. Böylece başlangıçta kısıtlanan çözüm, her bir yineleme sonucunda Cauchy norm regülarizasyonun ağırlıklandırılması ile tamamlanır. Yüksek ayrımlı dekonvolüsyon sonuçlarının ardışık ve bant sınırlı integrasyonu akustik empedans yüksek ayrımlı, güvenilir ve doğru empedans izlerinin hesaplanmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
High resolution deconvolution and acoustic impedance inversion of seismic reflection data is extremely important in order to describe the geometry and the physical properties of subsurface structures. High resolution deconvolution results are taken as the reflectivity coefficient series of the earth. However, when the content of the seismic data noise is increased, traditional inversion methods such as the least squares and quadratic regularization methods mostly lead to unreliable and low quality results. In this thesis, in order to produce high resolution deconvolution and reliable acoustic impedance results Cauchy norm regularization inversion method was used. This method, has high anti-noise ability and provides high impedance accuracy. Based on Cauchy probability density function, a prior information was included into the Cauchy norm regularization to enforce sparseness. An iterative re-weighted least squares (IRLS) algorithm was used and the quality of the solution was improved by adding Cauchy norm regularization prior information (diagonal matrix) at the start of the inversion matrix. On every iteration result, the solution was weighted. The respective results of the high resolution deconvolution were transformed into high resolution, reliable and accurate acoustic impedance traces using inversion algorithms.