Ceviz (Juglans regia L.) meyvesinde melezleme ile elde edilmiş bazı ceviz genotiplerinin fenolojik ve moleküler karakterizasyonu
Phenological and molecular characterization of some walnut(Juglans regia L.) genotypes obtained by hybridization
- Tez No: 446664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SÜTYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz (Juglans regia L.), ıslah, SSR, moleküler karakterizasyon, fenoloji, walnut, breeding, SSR, molecular characterization, phenology
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, 2015 vejetasyon yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Prof. Dr. Nurettin KAŞKA Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülmüştür. Araştırmada Maraş 18 ve Chandler çeşitleri ve bu çeşitlerin melezleri olan 13 adet F₁ ceviz genotipi kullanılmıştır. Bu genotipler fenolojik özellikler bakımından ve moleküler olarak basit dizi tekrarları (SSR) markörleri kullanılarak genotiplerin kendi aralarındaki ve ebeveynleri ile olan genetik ilişkileri belirlenmiştir. Üzerinde çalışılan genotiplerin ilk yapraklanmaları 06 Nisan (Maraş 18) ile 27 Nisan (Tip No 65) tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Aktif olma durumları dişi çiçeklerde 6 ile 12 gün, erkek çiçeklerde ise 4 ile 8 gün arasında olduğu tespit edilmiştir. Hasat döneminin 16 Eylül (Tip No 69) ile 17 Ekim (Tip No 72) tarihleri arasında olduğu belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan genotiplerde yaprak dökümü 13 Kasım (Maraş 18) tarihinde başlamış ve 01 Aralık (Tip No 66) tarihinde tamamlanmıştır. Moleküler analiz sonuçlarına göre 60, 64, 65, 66, 69 ve 71 nolu genotipler Maraş 18'in de dahil olduğu grupta yer alırken; 62, 63, 72 ve 73 nolu genotiplerin ise Chandler grubunda yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca, 72 ve 73 nolu genotipler kullanılan 6 markör ve elde edilen 59 allele göre % 89 benzer bulunurken, yine 60 ve 71 nolu genotipler % 79 benzer bulunmuşlardır. Bununla birlikte, araştırmada kullanılan SSR markörleri ile 61, 68 ve 70 nolu genotiplerden bant elde edilememiştir. Moleküler analizlerde kullanılan markörlerin ortalama polimorfizm bilgi içeriği (PIC) % 97 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları iki farklı kökene sahip Maraş 18 ve Chandler çeşitlerinin birbirine uzak akraba olduklarını belirlerken, Maraş 18 ve Chandler çeşitlerinin ıslah programlarında ebeveyn olarak kullanılmasıyla genetik varyasyonun artırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Prof. Dr. Nurettin Kaska Nuts Research and Application Center, Kahramanmaraş Sutcu Imam University ( Kahramanmaraş, Turkey) in the 2015 vegetation year. The parents Maras 18 and Chandler varieties and 13 F1 walnut genotypes and used in this study. Those geneotypes were investigated to identify relationships among the parents and tehe F1 individuals using Simple Sequence Repeat (SSR) markers and phenological traits. In the study six SSR markers were used and 59 alleles were interrogated. The first leaf emergence of the studied genotypes occurred from 04.06.2015 (Maras 18) to 04/27/2015 (Type No 65). It was determined that receptivity period of the pistillate flowers was between 6 to 12 days, while male blossoming period was between 4 to 8 days. The harvest period was observed between 16.09.2015 (Type No. 69) and 17.10.2015 (Type No. 72). Defoliation of the genotypes started on 13.11.2015 (Maras-18) and completed on 01.12.2015 (Type No 66). According to the results of molecular analysis the genotypes 60, 64, 65, 66, 69 and 71 were included in the group of Maras 18, while the genotypes 62, 63, 72 and 73 were involved in the group of Chandler. Moreover, the similarity between the genotypes 72 and 73 89% and 71% for the 60 and 71. There was no alleles interrogated for the genotypes 61, 68 and 70. Polymorphism information content (PIC) of the SSR markers used in the study was 97%. Maras 18 and Chandler varieties are distant relatives (similarity 23%) according to the molecular analysis and using those parents in the breeding programs might expand the genetic variation.