Economic analysis of rice production in Akre city, Northern Region of Iraq
Irak-Akre bölgesinde pirinç üreten isletmelerin ekonomik analizi
  1. Tez No: 446684
  2. Yazar: MAHMOOD MOHAMMED MAHMOOD MAHMOOD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pirinç, sosyodemografik faktörler, Akre, Irak, üretim fonksiyonu, Rice, Socio demographic factors, Akre city, Iraq, production function
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Pirinç, dünya nüfusunun yarısından fazlası tarafından sağlıklı ve temel gıda olarak tüketilen en önemli tarım ürünlerden biridir. Irak ekonomisinde istihdam ve yoksulluğa karşı önemli bir kaynak olarak rol üstlenmektedir. Pirinç önemli tahıl bitkilerinden biridir ve önemi bakımından buğdaydan sonra 2. sırada yer almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; Irak'ın kuzey bölgesinde bulunan Akre bölgesinde pirinç üreten çiftçilerin sosyo - demografik özelliklerinin ve verime etki eden ekonomik faktörlerin belirlenmesi, yerel pirinç bitkisel üretim fonksiyonunu ve buna ek olarak girdi kullanımının etkilerini analiz ve tahmin etmektir. Bu hedefe ulaşmak için, veriler çalışma alanında bulunan 169 pirinç üreticisiyle (yüz yüze) anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Tohum, sulama, gübre, herbisit ve işletme büyüklüğü gibi çeşitli girdilerin etkilerinin belirlenmesinde Cobb - Douglas Üretim Fonksiyonu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, işletme büyüklüğü, gübre ve herbisit kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Çalışma alanındaki çiftçiler finansmana erişim, kötü depolama tesisleri ve tarım ilaçlarının yüksek maliyeti gibi kısıtlamalar ile karşı karşıya oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışma, politik müdahalelerle yerel üreticilerin korunmasını sağlamak ve üretimi artırmak amacıyla bölgede bulunana pirinç üreticilerine kredi imkânlarının verilmesinin gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rice is one of the most important crops that consumed as a health food and basic food for more than half the world's population and play is an important source of employment and reducing poverty in the Iraq's economy. Rice production is one of the important grain crops and ranks second after wheat in terms of importance. The main objective of this study is to analyze and estimate the production function of the local rice crop in addition to the effects of inputs use, socio-demographic and economic factors of farmers on yields in Akre district of the Northern region of Iraq. To achieve this goal the data has been gathered by using (face-to-face) questionnaire with 169 rice producers in the study area. The Cobb-Douglas Production Function is employed to assess the effects of various inputs such as; seed, irrigation, fertilizer, herbicide and Farm size. The result was revealed that the coefficient for farm size, fertilizer, and herbicide were found statistically significant at 1% level, although farmers in the study area are faced with constraints such as lack of access to finance, poor storage facilities and the high cost of agrochemicals. The study recommended that credit facilities should be given to rice producers in the area so as to increase output and policy interventions aimed at protecting local producers should be put in place.