Broiler chickens production and development possibilities in the province of Erbil, Iraq
Erbil'de broiler tavuk üretim ve geliştirme olanakları
- Tez No: 446683
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler tavuk çiftliği, Üretim, Ölüm Oranı, Irak- Erbil, Broiler chicken farm, production, mortality, Erbil-Iraq
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kanatlı eti Irak'ta insan beslenmesinde hayvansal proteinin ana kaynağı haline gelmiş ve son bir kaç yıl içinde kanatlı üretimi özellikle Erbil'de en dinamik alt sektörlerinden biri olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı kanatlı sektörü için yatırım getirisini artırmak ve tüketim hacmi olarak Erbil pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için üretimi artırmak amacıyla Kuzey Irak Bölgesinde yer alan Erbil ilinde kümes hayvanları üretimini etkileyen en önemli ekonomik ve verimlilik faktörlerini belirlemektir. Bu çalışmanın ana materyali 180 broiler çiftliğiyle rastgele yapılan anket çalışmasından elde edilen verilere bağlıdır. Çalışmada bağımlı değişkenin bağımsız değişken için anlamlı bir etki değeri olup olmadığı çoklu regresyon kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışma sonucunda, bir yıl içinde dört dönemde elde edilen veriler kullanılarak bağımlı değişken (broiler üretime) ile açıklayıcı değişkenler olan toplam civciv sayısı, ölüm oranı ve besin tüketimi arasında dört rotasyonun tamamında önemli düzeyde anlamlı bir fark olduğu, ölüm oranının tüm dönemlerle olumsuz etki gösterdiği, toplam işçi değişkeninin 1., 2. ve 3. rotasyonda anlamlı ve 4. dönemle anlamsız ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca ölüm oranının olumsuz belirti vermesi dışında bir yıl içinde toplam üretimin toplam rotasyon için model analizi tüm değişkenlerde güçlü bir anlamlılık olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Poultry meat have become the main source of animal protein in the human diet in Iraq, and in the past few years poultry production has become one of the most dynamic agricultural subsectors in the governorate of Erbil in particular. The main objective of this study is to shed light on the most important economic and productivity factors affecting the poultry producing in Erbil province of Northern Region of Iraq, so as to raise the return on investment for the poultry industry and increase production to meet the needs of Erbil market as the volume of consumption more. This study depends mainly on data collected from 180 broiler farms by a questionnaire survey randomly. By using multiple regression, broiler production function is estimated. The results of this study were focused on four rotations for one year. The coefficient of independent variable reported that total entering chicks, mortality rate and consuming feed have strong significant effect in each rotation 1 to 4. Mortality rate has negative sign with all rotation. Total number of worker has significant effects in rotation 1 to 3 but not significant in rotation four. Based on the model in total production from one year, all variables have an important and significant effect on production except the mortality which found to be negative and significant effects.