Hazır giyim sektöründe giysi tasarımının markaya etkisi üzerine bir araştırma
A research about the effect of fashion design on brand in ready to wear
- Tez No: 446733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Moda Tasarımı, Marka, Hazır Giyim, Fashion Design, Brand, Ready to Wear
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Moda tasarımının gelişmesiyle birlikte üretime uygun, fonksiyonel, özgün ve estetik ürünlerin tasarlanması hazır giyim işletmelerinin kalkınması ve tüketici ihtiyaçlarının karşılanması bakımından önemli bir gelişme olarak görülmektedir. Hızla küreselleşen dünyada rekabet faktörünün de etkisiyle işletmeler farklılaşmak ve rakiplerinden ayrılmak için markalaşma stratejilerine ve çalışmalarına ağırlık vermeye başlamıştır. Bu çalışma, moda tasarımının marka üzerindeki etkisini araştırmak ve tasarımın Türk hazır giyim sektöründeki önemini vurgulamak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, literatürde iki ayrı disiplin olarak yer alan moda tasarımı ve markanın bir araya gelmesinden oluşan bütün ile ilgili alan çalışmalarına katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı tasarımın hazır giyimdeki kullanımına ilişkin güncel ve geçerli bilgiler sunabilmektir. Bu çalışmada ana başlıklar halinde aktarılan hazır giyim, moda tasarımı ve marka ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırma örneklemi ölçütleri çerçevesinde Sarar markasına yönelik araştırma ve analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, verilerin desteklenmesi amacıyla literatür taramasından ve örneklemden elde edilen görsel, şekil ve tablolar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to the development of fashion design, designing producible, functional, original and aesthetic products is seen as an important development in terms of improving the garment enterprises and meeting the needs of consumers. The impact of competitive factors in a rapidly globalizing world, companies have started to focus on branding strategies and efforts to differentiate themselves from the competitors. This study, is prepared in order to investigate the effect of fashion design on the brand and to emphasize the importance of design in Turkish clothing industry. The study is significant in terms of contribution to the related field work about the combination of fashion design and trademark which are located as two diffirent disciplines in the scientific literature. The purpose of this study is to provide updated and current information about using design in ready to wear. In this study, firstly a literature review is made about ready to wear, fashion design and brand which is given in headlines. In the research sample criterion framework, research and analysis was conducted for Sarar brand. In the study, with the images obtained from the literature and sample to support the data tables and figures are used.