Tânin gazetesinin 41-63 nüshâlarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Tânin newspaper 41-63 transcription to provide copies and evaluation
  1. Tez No: 446778
  2. Yazar: İSMAİL KARAKUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tânin, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Osmanlı Devleti, Şark Meselesi, Bulgaristan İmareti, Tânin, the Committee of Union and Progress, the Ottoman Empire, the Eastern Question, Bulgaria Imareti
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1071
Özet
Osmanlı Devletinde basın ve yayın faaliyetlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi, incelenen ilgili dönemin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel atmosferinin daha iyi anlaşılması açısından çok önemlidir. Basın faaliyetleri toplumu oluşturan bireylerin hem kendi aralarında ve hem de siyasi iktidarla olan iletişimleri bakımından önemli bir araç olmuştur. İttihat ve Terakki Cemiyetinin siyasi yayın organı olan Tânin Gazetesinin 24 Temmuz 1908 II.Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlı Devleti içinde oluşan siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ortamı birinci elden kaynak olarak yansıtması bakımından önemli süreli yayınlar arasındadır. Tânin gazetesinin 28 Ağustos 1908 - 20 Eylül 1908 tarihleri arasında basılan 41. ve 63. nüshaları üzerinde yapılan çalışmada Osmanlı Devletinin 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başındaki iç ve dış siyaseti, izlediği politika, yapılan antlaşmalar, Şark Meselesi, Avrupa Devletlerinin Siyasi Yapısı, Dahili ve Harici Telgraflar, İstanbul Galata Borsası, o dönemde Osmanlı Devleti başkentinde yapılan balolar, törenler, ziyafetler hakkında önemli bilgilere rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Examination of the press and publication activities in the Ottoman Empire and evaluation, examined about the political, economic, it is very important for a better understanding of the social and cultural atmosphere. Press activities of individuals forming the community has been an important tool both in terms of communication both among themselves and with political power. After the Union and the Progress with the political organ of the Tânin newspaper of July 24, 1908 Second Constitution Declaration political occurring within the Ottoman Empire, economic, social and cultural environment publishes important period in terms of reflecting as primary sources. Tânin newspaper of August 28, 1908 - September 20, 1908 between printed 41 and 63 copies of the 19th of the Ottoman Empire in the study of the 20th century, the century of domestic and foreign policy at the beginning, policies, made treaties, Eastern Question, Political Structure of European States, internal and External telegraph, Istanbul Galata Stock Exchange, the ball made it the capital of the Ottoman Empire period, ceremonies, were uncovered important information about banquets.