1 numaralı Halep Şer'iye Sicilinin sosyal ve iktisadi açılardan değerlendirilmesi
Evaluated of Number 1 Judicial Record of Aleppo from the social and economic perspective
  1. Tez No: 446777
  2. Yazar: MUSTAFA ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KABACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Halep, Şer'iye sicilleri, Halep'te Boşanma Olayları, Köleler ve Cariyeler, Yabancı Tüccarlar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Şer'iye Sicilleri, dönemini sosyal, kültürel ve iktisadi açılardan aydınlatan en önemli tarihi kaynaklardan birisidir. 1 Numaralı Halep Şer'iye Sicili, Hicri 956-972 (M. 1549-1565 ) yılları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Bu sicil defterinde idarȋ, malȋ, hukukȋ ve diğer alanlarda 3348 adet belge yer almaktadır. Sicil kayıtlarında mehir, nafaka, boşanma olayları, köle ve cariyeler, toplum düzenini bozan hadiseler, kefaletler, vakfiye, yabancı tüccarlar, dönemin paraları, çeşitli menkul ve gayrimenkul satışları ve benzeri konularda belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerde Halep'in sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi veren önemli verilere rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman court registers one of the most sources, becoming clear her ear in point of social, economic and cultural. Number 1 Judicial Record Of Aleppo comprises analysis of the years between 956 and 972 (Lunar Calendar- Hijrah) / 1549-1565 AD. There are 3348 number documents such as administrative, financial, judicial and other parts in this records. In this records, there are documents about divorce, bridge wealth, alimony, events which deteriorate social order, bails, foundation, foreign merchants and assets and liabilities. These registers analyzed in this study provide important data about social and economic structure of Aleppo. Keys: Syria, Aleppo, Şeri'a Records, Divorce in Aleppo, Slaves and Concubines, Foreign Merchant.