Doğu Afrika ülkelerinin ihracat performansının belirleyicileri
Determinants of export performance in East Africa countries
  1. Tez No: 446844
  2. Yazar: ABDULKADIR SAID MOHAMOUD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat performansı, Doğu Afrika, Panel Veri Analizi, Uluslararası Ticaret, Export Performance, East Africa, Panel Data Analysis, International Trade
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmanın temel amacı yedi doğu Afrika ülkesinin ihracat performansında etkili olan değişkenleri tespit etmek ve doğu Afrika'nın zayıf ihracat performansına uygun çözümler önermektir. Bu çalışmada yedi Doğu Afrika ülkesinin Dünya Kalkınma Göstergeleri veri tabanından alınan 1990-2014 dönemi verileri kullanılarak panel veri yöntemiyle analizler yapılmıştır. Sonuçlar iş gücü, endüstrileşme, doğrudan yabancı yatırımlar ve döviz kurunun ihracat değerini pozitif etkilediğini, enflasyonun ihracat performansını negatif etkilediğini ve GSYİHBO'nun ise her hangi bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu çalışmada Doğu Afrika ülkelerinde tarımsal ihracatın yerine endüstriyel ihracatın ön plana çıkması gerektiği, taşıma sistemini, elektrik, gaz ve su gibi enerji arzlarını içine alan güçlü bir altyapının geliştirilmesi gerektiği ve iş gücü verimliliğini artırmak için hükümetlerin daha fazla kaynak ayırması gerektiği gibi birçok öneri sunulmuştur. Ayrıca, uluslararası yatırımcıları bu ülkelere çekebilecek bazı politikalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objectives of this study is to identify and analyze variables which have impact on export performances of seven East Africa countries and suggest possible solutions to remedy the problem of poor export performance in East Africa. In this study, using data base from World Development Indicators along with seven East Africa countries for the period 1990- 2014 were conducted in a panel data analysis. Empirical results shows that labor force, industrialization, foreign direct investment, and exchange rate has positive impact on export value but inflation has negative impact on export performance and GDPG is the only variable that does not affect the exportation value of east Africa countries. Finally, we suggest some recommendations, including the need of replacing agricultural exports by the industrial export, improving infrastructural facility such as transportation system, supply electricity, gas and water. As well as the governments should allocate additional funding to improve quality of human capital and the need of policies for attracting international investors.