Avrasya güvenliği bağlamında Rusya-Çin ilişkileri: Şangay İşbirliği Örgütü
Russo-Chinese relations in the context of Eurasian security: The case of Shanghai Cooperation Organisation
- Tez No: 446874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KÖREMEZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Avrasya Güvenliği, Şangay İşbirliği Örgütü, Russian Federation, Peoples Republic of China, Eurasian Security, Shanghai Cooperation Organization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Soğuk Savaş sonrasında Rusya ve Çin ilişkileri hızlı bir şekilde gelişmiştir. İki ülkenin işbirliği Avrasya coğrafyasında insan hakları ve demokrasi konusunda bir ilerlemeyi beraberinde getirmemiş olsa da bölgede göreceli barış ve istikrarı temin etmiştir. Yaşanan küresel ve bölgesel güvenlik problemleri Rusya ve Çin ile birlikte Orta Asya ülkelerinin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) çatısı altında bir araya gelmelerini sağlamıştır. 11 Eylül 2001 sonrası Rusya-Çin ilişkilerine odaklanan bu tez, iki ülkenin güvenlik konusunda işbirliğini ve ŞİÖ'nün Avrasya güvenliğinin sağlanmasındaki rölünü incelemektir. Bu çalışmada Rusya-Çin ilişkilerinin son dönemdeki gelişiminin sebepleri ile birlikte iki devletin ŞİÖ çerçevesinde güvenlik politikaları ele alınacak ve bu örgütün amacına ulaşıp ulaşamadığı incelenecektir. Üç bölümden oluşan tezde şu sorulara cevap aranacaktır: Avrasya coğrafyasında iki rakip devlet olan Rusya ve Çin günümüzdeki işbirliğini geleceğe taşıyabilecekler mi? Rusya ve Çin için Avrasya güvenliği ne anlama gelmektedir? Avrasya güvenliğinde ve Rusya-Çin ilişkilerinde Şangay İşbirliği Örgütü'nün rolü nedir?
Özet (Çeviri)
Russo-Chinese relations have swiftly improved in the Post-Cold War era. Cooperation between these two states has fostered regional peace and stability, although little improvement has been achieved on human rights and democracy in Eurasia. Emerging regional security challanges have pushed Russia, China and Central Asian states towards the idea of cooperation under the framework of Shanghai Cooperation Organisation. This work, which concentrates on the Russo-Chinese relations after 9/11, analyzes the security cooperation between these two regional Powers, and assesses the role of SCO in providing Eurasian security. In this study, reasons behind the recent improvement of Russo-Chinese relations will be discussed. Moreover, existing conflicts of interest and lack of trust between these two states will be emphasized. Therefore, both the current stage of cooperation and its future will be analyzed. This study, being composed of three chapters will try to answer following questions: Will Russia and China be able to sustain the present cooperation in future? What is the meaning of Eurasian security for Russia and China? What is the role of Shanghai Cooperation Organization in providing security in Eurasia specifically and on the development of Russo-Chinese relations in general?