Bazalt lif içeren yüksek dayanımlı harçların yüksek sıcaklık dirençleri
High temperature resistance of high strength mortars containing basalt fiber
  1. Tez No: 446968
  2. Yazar: ELİF TUĞÇE KOCABEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bazalt lif, yüksek sıcaklık, yüksek dayanımlı harç, Basalt fiber, high temperature, high strength mortar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada bazalt lif ilave edilerek üretilen harçların yüksek sıcaklık etkisindeki davranışları incelenmiştir. Kısa kesilmiş bazalt lifler %0, %0,2, %0,4 ve %6 oranlarda harç karışımlarına ilave edilerek numuneler üretilmiştir. Standart küre tabii tutulan harç numuneler 20oC, 300 oC, 600 oC ve 900 oC sıcaklık etkisini sonrası kendiliğinden (normal) ve ani soğumaya (su içerine konularak) bırakılmışlardır. Soğuma sonrası harç numuneler üzerinde fiziksel özelliklerin belirlenmesi amacıyla kuru birim ağırlık, boşluk oranı, su emme ve ultrases geçiş hızı deneyleri yapılmıştır. Mekanik dayanımların tespiti için ise eğilme ve basınç dayanımı deneyleri yapılmıştır. Sıcaklık etkisi sonrası harçların kuru birim ağırlıklarında azalma gözlenirken, buna karşılık bazalt lif içeren karışımların boşluk oranı ve su emme değerlerinde referans numuneye kıyasla daha az artış elde edilmiştir. Bazalt lif takviyeli harç numunelerin sıcaklık sonrası ultrases geçiş hızlarındaki azalma referans numunelere kıyasla daha az elde edilmiştir. Harçların eğilme ve basınç dayanımlarındaki sıcaklık sonrası kayıp oranlarının ise bazalt lif içeriği arttıkça azaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the behavior of mortar, produced by adding basalt fibers, is investigated at elevated temperatures. Mortar specimens were produced by addition of basalt fibers to the mix at 0%, 0.2%, 0.4% and 0.6% percentages. After standard curing, mortar specimens were subjected to the temperatures of 20oC, 300 oC, 600 oC and 900 oC, and then, they left to self-cooling (normal) and instantaneous cooling (in water). In order to determine the physical properties such as dry unit weight, void ratio, water absorption and ultrasound tests were made on mortar specimens after cooling. Besides, flexural and compression tests were made for the mechanical strengths of mortars. Although dry unit weight of mortar specimens decreased, however void ratio and water absorption of the mixtures including basalt fiber were increased less than reference specimens after application of temperatures. A less reduction on ultrasonic pulse velocity mortar specimens reinforced by basalt fibers was obtained with respect to reference mortar specimens. It was also observed that loss ratios on flexural and compression strengths decreased by increasing of basalt fiber content.