Hazırlık sürelerinin sıraya ve tasarım özelliklerine bağlı olduğu özdeş paralel makine çizelgeleme problemi için çözüm yaklaşımları
Solution aproaches for identical parallel machine scheduling problems that are dependent to sequence and designe features of setup times
  1. Tez No: 447016
  2. Yazar: MERVE KARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, sıra bağımlı hazırlık süreleri, ürün tasarım özellikleri, Scheduling, sequence dependent setup times, product design, intuitive method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma beyaz eşya sektörüne ait bir üretim işletmesinde, sıra bağımlı hazırlık sürelerine sahip paralel makinelerin çizelgelenmesi problemi üzerine yapılandırılmıştır. Kablo kesme sıyırma makinelerinin çizelgelenmesi problemi, bu problem türünün bir örneğidir. Gerçek hayatta uygulamasıyla sık karşılaşıldığından, son yıllarda sıra bağımlı hazırlık süreleri paralel makine çizelgeleme ile ilgili pek çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmada ele alınan, hazırlık işlerinin yok edilmesinin yanı sıra, sıra bağımlı hazırlık sürelerinin ayrıntılı çizelgelenmesi ile de hazırlık sürelerinin en küçüklenmesi sağlanmıştır. Sıra bağımlı işlerin paralel makinelerde çizelgelenmesi ile ürünlerin tasarım özelliklerinin dikkate alındığı bir iş çizelgeleme yöntemi ele alınmıştır. Ürünlerin tasarım özelliklerine bağlı olarak değişkenlik arz edebilen bir sıralama algoritması geliştirilmiştir. Ürün tasarım özellikleri dikkate alınarak parçalar arası sıraya bağımlı hazırlık süreleri hesaplanmıştır. Bu sürelerden faydalanılarak hazırlık süreleri çizelgesi oluşturulmuştur. Oluşturulan hazırlık sürelerinden faydalanarak proses süreleri ile birlikte gecikmeyi en küçükleyecek sıralama oluşturulmuştur. Oluşturulan sıra bağımlı hazırlık süreleri matrisi ele alınarak işlerin eldeki mevcut makinelere atamaları sonucu matematiksel model geliştirilmiştir. Bu aşamada kural tabanlı yaklaşım geliştirilmiştir. Farklı kurallar oluşturularak her işletme değişik kurallar elde ederek benzetim yöntemleri geliştirebilir. İşlerin makinelere atamaları sonucu elde edilen veriler MTSP ile çözüme kavuşturulmuştur. Ayrıca önerilen matematiksel model GAMS/Cplex ile çözüm performansı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a production company belonging to the white goods sector, row scheduling problem of preparation time dependent on the owner of the machine has been configured parallel. Scheduling problems of cutting cable stripping machine is an example of this kind of problem. Is frequently encountered with real life applications, sequence dependent setup times in recent years, there are many studies on the parallel machine scheduling. This study dealt with, as well as the destruction of the preparatory work, the sequence dependent setup time of the preparation time is provided with detailed scheduling of the minimization. As well as a job scheduling method is dependent on jobs in the parallel machine is taken into account with the design features of the product is scheduled to be discussed. A sorting algorithm that can supply variable depending on the design features of the product have been developed. Product design features between parts is calculated by taking into account sequence-dependent setup times. Schedule preparation time benefiting from this period has been established. Created by utilizing the process of preparation time with the delay time has been set up to sort minimized. The generated sequence dependent setup times are the result of the assignment at hand existing machine works by taking the matrix mathematical model has been developed. Rule-based approach has been developed at this stage. Different rules for each business by creating different rules may be developed by achieving simulation methods. Assign the result of the work of the machine and the data obtained were resolved with the MTSP. Also proposed mathematical model GAMS / performance solution with Cplex tested.