Kastamonu ilindeki alabalık işletmelerinin ekonomik ve yapısal analizi
Structural and economic analysis of trout breeding farms in Kastamonu province
- Tez No: 447043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM YAVUZ SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, alabalık, işletme, yapısal ve ekonomik analiz, Kastamonu, trout, business, structural and economic analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmada Kastamonu ilinde ağ kafes ve karadaki havuzlarda alabalık üretimi yapan işletmelerin yapısal ve ekonomik analizi yapılmıştır. Veriler, işletmeler ile 2015 yılında yapılan anketlerden elde edilmiştir. İşletme başına ortalama, ağ kafeste alabalık üretimi yapan işletmelerde 3.920 m3 ve karada üretim yapan işletmelerde ise 1.124 m3'lük havuz alanı bulunmaktadır. İşletme başına üretilen balık miktarı, ağ kafeste 30 ton ve karadaki havuzlarda ise 14,05 ton olarak saptanmıştır. Ağ kafeslerde üretim yapanların tamamı yavru balık satın almak suretiyle alabalık üretmektedirler. Karada üretim yapan işletmelerin ise %66,67'si sağım yapmak suretiyle, %33,33'ü ise yavru balık satın alarak üretim yapmaktadırlar. Ağ kafeslerde ve havuzlarda alabalık üretimi yapan işletmelerin tamamında, balık üretiminde hazır pelet (granül) yemler kullanılmaktadır. Tüm işletmelerde alabalıklar ortalama 200-250 gr civarında ve 7-14TL/kg arasında satılmaktadır. İşletmelerde gayrisafi hasılanın tamamını büyük boy (porsiyonluk) balık satışları oluşturmaktadır. Ağ kafeste alabalık yetiştiren işletmelerde, işletme başına düşen toplam aktif sermaye içerisinde en önemli payı bina-havuz-kafes sermayesi (%57.82) almaktadır. Karadaki alabalık işletmelerinde ise aktif sermaye içerisindeki en büyük pay bina-havuz sermayesine (%40,14) aittir. İşletmelerde gayrisaf hasıla içerisinde en büyük payı büyük boy (porsiyonluk) balık satışları oluşturmaktadır. Yem masrafı, ağ kafeste alabalık üretimi yapılan işletmelerde işletme ve üretim masrafları içerisinde en yüksek paya (sırasıyla %55,81 ve %53,67) sahiptir. Karadaki işletmelerde ise en yüksek pay yavru balık giderine (sırasıyla %46,61 ve %44,82) aittir. Tüm işletmelerin alabalık üretiminden kar sağladıkları hesaplanmıştır. Rantabilite oranları; ağ kafes işletmelerinde %6,11 ve karadaki işletmelerde ise %12,71 olarak belirlenmiştir. İşletmelerde yapısal sorunların yanı sıra, yem temininde güçlük, yem girdi maliyetleri, örgütlenme, mekanizasyon ve nitelikli iş gücü problemleri yaşanmaktadır. Mevcut sorunların çözümü olarak üreticilerin bilinçlendirilmesi çalışmaları, tarımsal desteklemelerin yeniden düzenlenmesi, profesyonel işletme mantığına geçilmesi, yem temini ve fiyatlarında devlet düzenlemesi gibi önlemlerin alınması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
Abstract: In this research, Kastamonu province in the net cages and to do enterprises in the pools of trout production of structural and economic analysis has been done. Data, with enterprise in 2015 were obtained by questionnaire. Average each Enterprise, production of trout in cages in the enterprises production 3.920 m3 and enterprises on land in the pool area is 1.124 m3. The amount of fish produced per enterprises fish net in the cage is 30 tons and 14,05 tons of land in the pool has been identified as. Juvenile fish production in net cages of those who buy the whole network by the production of trout. % 66.67 of enterprises engaged in production of the land by way of milking percent, %33.33 third of the young fish make by purchasing production. All of the enterprises engaged in the production of trout in cages and ponds, fish production-ready pellets (pellets) baits are used. All enterprises in trout average around 200-250 grams, and 7 - 14 TL/kg, is sold at. A Large-sized enterprise, all of gross output (portion) is the sales of fish. Trout in fishnet cages in enterprises to grow the enterprise in total assets per share of capital in the most important building-pool-cage in capital (%57.82) are. Land of the largest trout in the share of enterprises capital in building-pool-cage in capital (%40,14) belongs to. The largest share in gross revenues for enterprises large size (portion of) fish are selling. Feed costs, production of trout in the lattice fishnet of business enterprises and the highest share of production costs (respectively %55,81 and %53,67) has. The highest share of land in the enterprises to fry expenses (respectively %46,61 and %44,82) belongs to. All enterprises that provide trout production was calculated from the profit. Rantabilite rates; fishnet lattice and %6,11 in business enterprises in the land is determined as %12,71. In addition to the structural problems in business, difficulties in obtaining feed, feed input costs, organization, mechanization and skilled labor problems being experienced. Existing manufacturers to raise awareness of the problem as the solution works, reorganization of agricultural support, the transition to professional business logic, taking measures such as feed supply and state regulation of prices is recommended.