Washing liquid material selection using fuzzy multicriteria decision-making approach
Bulanık çok kriterli karar verme yaklaşımı kullanarak bulaşık deterjanı malzeme seçimi
  1. Tez No: 447107
  2. Yazar: ÖZLEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHTAP DURSUN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok ölçütlü karar verme, Yeni ürün geliştirme, Malzeme seçimi, QFD, Sözel hiyerarşi, 2'li bulanık sözel gösterim, bulanık TOPSIS, Multi-criteria decision making, New product development, Material Selection, QFD, Linguistic hierarchies, 2- tuple fuzzy linguistic representation, fuzzy TOPSIS
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Özet: Yeni ürün geliştirme süreci firmalar arasındaki rekabette önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç, yeni fikirleri somut varlığa dönüştürme temeline dayanmaktadır. Yeni ürün geliştirme sürecinin bir parçası olan malzeme seçimi, önemli bir çok ölçütlü karar verme problemi olarak kabul edilmektedir. Bu tez kapsamında, üretim sektöründe gerçek bir çalışma ele alınmıştır. İlk olarak değerlendirmede kullanılan ölçütlerin ağırlıkları belirlenmiş, daha sonra bu ağırlıklar kullanılarak en uygun bulaşık deterjanı alternatifine karar verilmiştir. Çalışmada, kalite fonksiyon yayılımı, 2'li bulanık sözel gösterim ve sözel hiyerarşi yöntemleri kullanılarak, karar vericilerden elde edilen farklı ölçeklerdeki sözel değerlendirmeler aynı ölçekte birleştirilmiştir. Daha sonra bulanık TOPSIS metodu kullanılarak bulaşık deterjanı alternatiflerinin sıralaması elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: New product development process (NPD) is considered as the key factor of competition among different markets. It is based on converting an idea into visible, touchable entity. Material selection is a challenging procedure in NPD. It is seen as a multi-criteria decision making (MCDM) problem in engineering because of requiring to consider multiple criteria from different dimensions. In this thesis, a real-world application of material selection procedure is conducted. First, the weights of selection criteria, which are considered in material selection, are computed and then the most appropriate washing liquid alternative is determined. A fuzzy multi-criteria decision making approach that combines QFD (quality function deployment), 2- tuple fuzzy linguistic representation and linguistic hierarchies, is presented. OFD is used to incorporate customer requirements into the evaluation process. 2-tuple fuzzy linguistic representation and linguistic hierarchies are employed to unify multigranular linguistic information provided by decision-makers. Finally fuzzy TOPSIS (Technical for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) is utilized for ranking the washing liquid alternatives.