Tavşanlarda oluşturulan asetaminofen toksisitesinde n-asetil sistein ve resveratrol tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison the treatment of resveratrol therapy with n-acetylcystei̇ne AT acetaminophen toxicity in rabbits
- Tez No: 447165
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, Asetamınofen, NAC, Toksisite, Resveratrol, acetamınophen, NAC, toxıcıty
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş ve Amaç: Asetaminofen (APAP)tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antipiretik ve analjezik bir ilaçtır. APAP terapötik dozlarda kullanıldığında efektif ve güvenli bir ilaçtır fakat yüksek dozlarda akut karaciğer hasarı ve karaciğer yetmezliğine neden olmaktadır. Ulaşımı kolay olduğu için suisidal amaçlı çok sık kullanılmaktadır.. Asetaminofen intoksikasyonunda günümüzdeki tedavisinde NAC kullanılmaktadır. Resveratrolun,bazı asetaminofen intoksikasyonu modellerinde NAC'a alternatif olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, asetaminofen intoksikasyonunda NAC ile resveratrol tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 34 yeni Zelanda tavşanı çalışmamızda kullanıldı.Toplam 5 gruba bölündü.Bu tavşanların 6 sı kontrol grubunda olmak üzere,diğer herbir grup için 8 tavşan kullanıldı.Kontrol grubuna herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmadı.APAP grubunda her bir hayvana 2 gr/kg asetamınofen orogastrik tüp aracılığiıyla oral yoldan verildi.APAP+NAC grubunda her bir hayvana 2 gr/kg asetamınofen orogastrik tüp aracılığiıyla oral yoldan verildi takibinin 1.saatinde 150 mg/kg NAC i.m(intramuskuler) olarak uygulandı.APAP+RES grubunda her bir hayvana 2 gr/kg asetamınofen orogastrik tüp aracılığiıyla oral yoldan verildi takibinin 1.saatinde orogastrik tuple 100 mg/kg resveratrol verildi.APAP+NAC+RES grubunda ise her bir hayvana 2 gr/kg asetamınofen orogastrik tüp aracılığiıyla oral yoldan verildi takibinin 1.saatinde orogastrik tuple 100 mg/kg resveratrol verildi ve150 mg/kg NAC i.m(intramuskuler) olarak uygulandı. ALT,AST,total GSH ve kan asetamınofen düzeyleri çalışıldı. Her bir hayvan 24.saatte sakrifiye edildi.Karaciğer dokusu histopatolojik inceleme için kullanıldı. Bulgular: Sonuçlarımıza göre GSH 0.saat ve 12.saat düzeyleri sırasıyla istatiksel olarak anlamlı bulundu. (p: ,027, p: ,010) 12.saat GSH düzeyi APAP+NAC grubunda APAP+RES grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bulundu. ( p: ,007) Histopatolojik çalışmada ,apoptozıs için kullandığımız HSCORE düzeyi kontrol grubunda APAP grubuna göre istatiksel olarak daha düşük tespit edildi. ( p: ,007) Bu sonuç asetamınofen toksisisitesi karaciğer hücrelerinde apoptozısı tetiklediğini gösteriyor. Sonuç: Resveratrol asetamınofen toksisitesi tedavisinde yeni bir seçenek bizim çalışmamızda bulduğumuz sonuçlar da resveratrolun asetamınofen toksisitesinde NAC'a alternatif olabileceğini düşündürüyor. İleri çalışmalara ihtiyaç var.
Özet (Çeviri)
Aim and Introduction: Acetaminophen (APAP) is widely used in antipyretic and analgesic drug all over the world. APAP drug when used in therapeutic doses is effective and safe but high doses cause acute liver damage and liver failure. Easy to reach acetaminophen is commonly used agents suicidal purposes. The treatment of acetaminophen intoxication is NAC. Resveratrol has been shown to be an alternative to NAC in some acetaminophen intoxication model. The aim of this study is comparison of the treatment of resveratrol therapy with N-acetylcysteine(NAC) at acetaminophen toxicity. Material and Method:Thırty-four New Zealand rabbıts were used for the study.(five groups,6 rabbıts for control group 8 rabbıts for other each groups.)Anımals in the control group were given any medication.In the APAP group each anımals were given one times 2 gr/kg acetamınophen by orogastrıc tubes orally.APAP+NAC group each anımals were given one times 2 gr/kg acetamınophen orally by orogastrıc tubes then 1 hour later 150 mg/kg NAC i.m single dose enjected. In APAP+RES group each anımals were given one times 2 gr/kg acetamınophen orally by orogastrıc tubes then 1 hour later 150 mg/ kg resveratrol were given by orogastric tube . In APAP+NAC+RES group each anımals were given one times 2 gr/kg acetamınophen orally by orogastrıc tubes then 1 hour later 150 mg/ kg resveratrol were given by orogastric tube and 150 mg/kg NAC i.m single dose enjected.AST levels,ALT levels,total GSH levels and blood acetamınophen levels were measured in rabbıts blood.All animals were sacrified at the 24th hour.Liver tissues, for hıstopathological examination was also performed. Results: In our results,GSH levels respectıvely 0.hour and 12.hour were significant for statıstıcally . (p: ,027, p: ,010) 12.hour GSH levels,ın APAP+NAC group were found be higher than APAP+RES group.It is signicant for statıstıcally. ( p: ,007) In histopathologıcal examınatıons,apoptosıs ın control group HSCORE level were found to be lower than APAP group. It is signicant for statıstıcally. ( p: ,007).This result thınks that acetamınophen toxıcıty triggers apoptosıs ın liver cells. Conclusion: Resveratrol treatment may have new choıce for acetamınophen toxıcıty. In our study,our findıngs suggest that Resveratrol may be an alternatıve therapeutıc agent to NAC in APAP toxıcıty.There are requırement for future studıes.