Ratlarda bupivakain ile oluşturulan siyatik sinir bloğu üzerine granisetronun etkileri
The effect of granisetron on bupivacaine induced sciatic nerve block in rats
- Tez No: 447179
 - Danışmanlar: PROF. DR. JALE BENGİ ÇELİK, DOÇ. DR. SEZA APİLİOĞULLARI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Bupivakain, granisetron, siyatik sinir, rat, Bupivacaine, granisetron, sciatic nerve, rat
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Rejyonal anestezi üzerine 5-HT3 reseptör antagositlerinin etkisi karmaşık ve kafa karıştırıcıdır. Bu çalışma ratlarda bupivakainle oluşturulan siyatik sinir bloğunda bir 5-HT3 reseptör antagonisti granisetronun doz bağımlı olarak motor blok, duyusal blok ve derin duyu blok süresini azaltabileceği hipotezini test etmek için tasarlandı. Yöntem: Tek taraflı siyatik sinir bloğu uygulanan otuz sekiz erkek Wistar Albino rat rastgele 5 deneysel gruba ayrıldı. Grup B yalnız perinöral 0.3 ml bupivakain, Grup BG800 perinöral 0.3 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra perinöral 0.5 ml 800 µg granisetron, Grup BG1200 perinöral 0.3 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra perinöral 0,5 ml 1200 µg granisetron, Grup BG1200İP perinöral 0.3 ml bupivakain ve bupivakainden 10 dk sonra intraperitonal 1200 µg granisetron uygulanan gruplar olup Grup S yalancı operasyon grubu. Motor, duyusal ve derin duyu fonksiyonları normal işlevlerine dönene kadar araştırma gruplarını bilmeyen bir araştırmacı tarafından her 10 dakikada bir değerlendirildi. Bulgular: Normal motor fonksiyona ulaşma medyan süresi Grup B, Grup BG800,Grup BG1200, ve Grup BG1200IP'de sırasıyla105 dk, 64 dk, 85 dk ve120 dk idi. Normal duyusal fonksiyona ulaşma medyan süresi Grup B, Grup BG800,Grup BG1200, and Grup BG1200IP'de sırasıyla80 dk, 64 dk, 84 dk ve104 dk idi. Normal derin duyu fonksiyona ulaşma medyan süresi Grup B, Grup BG800,Grup BG1200, and Grup BG1200IP'de sırasıyla80 dk, 63 dk, 85 dk ve108 dk idi. Normal fonksiyona dönme süresi açısından Grup BG800, Grup BG1200, Grup BG1200İP ve Grup B arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Grup S'de ratlarda blok oluşmadı. Sonuç: Lokal ve sistemik uygulanan granisetron rat siyatik sinirinde bupivakain ile oluşturulan motor, duyusal, derin duyu blok süresini anlamlı derecede azaltmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of the 5-HT3 receptor antagonists on regional anesthesia are complex and unclear. The present study was designed to test the hypothesis that granisetron, a selective 5-HT3 receptor antagonist, would decrease the duration of motor block, sensory block, and proprioception in a dose-dependent fashion in a rat model of bupivacaine-induced sciatic nerve blockade. Methods: Thirty-eight male Wistar Albino rats that received unilateral sciatic nerve blocks were randomly divided into five experimental groups: Group B received a perineural of 0.3 ml of bupivacaine alone; Group BG800 received perineural 0.3 ml of bupivacaine and 800 µg of granisetron 10 min later; Group BG1200 received perineural 0.3 ml of bupivacaine and 1200 µg of granisetron 10 min later; Group BG1200IP received a perineural 0.3 ml of bupivacaine and an intraperitoneal injection of 1200 µg of granisetron 10 min later; and Group S was sham operated. A blinded investigator assessed motor, sensory and proprioception function every 10 min until the return of normal function. Results: The median time to the return of normal motor function in the Group B, Group BG800, Group BG1200, and Group BG1200IP was 105 minute, 64 minute, 85 minute and 120 minute respectively. The median time to the return of normal sensory function in the Group B, Group BG800,Group BG1200, and Group BG1200IP was 80, 64, 84, and 104 minute respectively. The median time to the return of normal proprioception function in the Group B, Group BG800,Group BG1200, and Group BG1200IP was 80, 63, 85 and 108 minute respectively. The time to the return of normal motor, sensory and proprioception function was not statistically significantly different between the groups. Motor block did not develop in any of the rats in Group S. Conclusion: Local and systemic application of granisetron was not significantly decrease the duration of bupivacaine induced motor, sensory and proprioception block of sciatic nerve in rat.