İnfertil erkeklerin değerlendirilmesinde skrotal ultrasonografi ve renkli doppler ultrasonografi bulguları
Scrotal ultrasonography and color doppler ultrasonography findings in evaluation of infertile men
  1. Tez No: 447194
  2. Yazar: ABDULLAH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ OKTAY ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Primer infertil erkek hasta, Renkli Doppler ultrasonografi, semen analizi, Primary infertile male patient, Color doppler ultrasonography, Sperm analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda, primer infertil çiftlerde erkek hastalardaki testiküler arter kapsüler ve intratestiküler dallarından elde edilen pik sistolik hız (PSV), end diyastolik hız (EDV) ve rezistivite indeksi (RI) gibi arteryel Doppler parametreleri ve intra-ekstra testiküler sonografik anormalliklerin sıklığı ile semen analizi bulguları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Polikliniğini tarafından daha önce hiç gebe kalmamış, en az bir yıl boyunca korunmasız denemeden sonra gebe kalmada başarısız olan çiftlerden, kadın doğum polikliniğine konsulte edilerek bayan faktörleri dışlanmış olan infertil erkek hastalardan, primer infertilite ön tanısı ile skrotal renkli doppler ultrasonografi (RDUS) istemiyle gönderilen ve aynı zamanda semen analizi istenen ardaşık 118 hasta çalışmaya dahil edildi. 118 hastadan 1 hasta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, 9 hasta varikosel operasyonu hikayesi, 4' ünde kriptorşidizm ve orşioektomi hikayesi bulunduğundan çalışmadan çıkarıldı. Toplam 104 olguya ait 208 adet testis incelendi. Bülent Ecevit Üniversitesi, Radyoloji Anabilim Dalında tüm hastalara intra-ekstratestiküler anormallikleri belirlemek amacı ile sonografik inceleme ve RDUS ile her iki testiküler arter kapsüler ve intratestiküler dalından PSV, EDV, RI değerleri ölçülerek değerlendirilmiştir. Hastaların inceleme sonuçları semen analizi değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmamızda semen analizi bulguları ile testis volümleri açısından farklılık saptanmış olup epididim baş ve korpus çapları ile sonografik anormalliklerin sıklığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi. Kapsüler ve intratestiküler ortalama PSV, EDV, RI değerlerinde sperm sayısı açısından yapılan karşılaştırmada azoospermik, oligospermik ve normospermik olgularda tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Normospermik erkek infertil olgular, hem azoospermik hem de oligospermik hastalar ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Azoospermik ve oligospermik olgu gruplarında PSV ve EDV açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiş ancak RI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Benzer şekilde sperm hareketlilikleri açısından sınıflamada gruplar arasında PSV, EDV, RI değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterilmiştir. Sonuç olarak primer infertil çiftlerden erkek hastalarda vasküler değişiklikleri değerlendirmede ve semen analizi bulgularını tahmin etmede Doppler Ultrasonografi invaziv olmayan güvenli ve tekrarlanabilir bir yöntem olarak oldukça yararlı bilgiler sağlayabilir.,
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the relationship between sperm analysis and intra-extratesticular ultrasonographic pathology frequency, the arterial doppler parameters such as peak systolic velocity (PSV), enddiastolic velocity (EDV), resistivity index (RI) measured from testicular artery capsular and intratesticular branches in primary infertile male patients. 118 consecutive male patients admitted to the Department of Urology, Bulent Ecevit University School of Medicine between November 2015 and April 2016, who tried to have children with their childless wifes for 1 year via unprotected intercourse and whose wifes have no female factor for infertility determined by the Department of Obstetrics included in the study. Scrotal color doppler ultrasonography was performed in these infertile male patients with the preliminary diagnosis of primary infertility, and sperm analyses were performed. One patient with recurrent urinary tract infection, nine patients with the history of varicocele operation, four patients with the history of orchiectomy and cryptorchidism were excluded from the study. 208 testes of 108 patients were evaluated. In the Department of Radiology, Bulent Ecevit University School of Medicine, scrotal ultrasonography and color doppler ultrasonography were performed in these patients to determine intra-extratesticular pathologies measuring PSV, EDV, RI from bilateral testicular artery capsular and intratesticular branches. The findings were compared to the sperm analyses. There was significant relationship between sperm analysis results and testis volumes, while there was no significant relationship between ultrasonographic pathologies and the diameters of epididymis head and corpus. In comparison between sperm numbers and capsular/intratesticular average PSV, EDV, RI, there was statistically significant relationship in all groups including azoospermic, normospermic, oligospermic patients. There was significant relationship in comparison of normospermic infertile patients with both azoospermic and oligospermic patients. In azoospermic and oligospermic patient groups, there was significant relationship for PSV and EDV, whereas there was no relationship for RI. Similarly, there was significant relationship for PSV, EDV, RI in groups classified according to the sperm motility. In conclusion, doppler ultrasonography is a noninvasive, reliable and repeatable examination for evaluation of vascular changes and estimation of sperm analysis results in primary infertile male patients and can provide useful information.