Aktif ve inaktif oküler behçet hastalarında serum IL-4, IL-12, IL-13, IL-27 ve IL-33 düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum IL-4, IL-12, IL,13, IL-27 and IL-33 levels in active and inactive ocular behçet's disease
- Tez No: 447251
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ORHAN AYYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Göz Hastalıkları, Allergy and Immunology, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Oküler Behçet Hastalığı, interlökinler, hastalık aktivitesi, Ocular Behçet's Disease, interleukins, disease activity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıklar (İmmünoloji) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Behçet hastalığında (BH) Th1 sitokinlerden interlökin (IL)-12, Th1 yolağının inhibitörü IL-27 ve Th2 sitokinlerden IL-4, IL-13 ve IL-33'ün serum seviyelerinin araştırılması ve oküler BH aktivitesi arasındaki ilişkilerinin değerlendirilmesi. Yöntem: Ocak 2014–Aralık 2014 tarihleri arasında başvuran 20 aktif oküler Behçet hastası (grup A), remisyondaki 20 oküler Behçet hastası (grup B), sistemik açıdan remisyonda 20 nonoküler Behçet hastası (grup C) ve 20 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu (grup D) çalışmaya dâhil edildi. Ayrıntılı anamnez sonrası hastalara tam oftalmolojik muayene ile gerekli konsültasyonlar yapıldı ve tüm hastalardan 5 cc venöz kan alındı. Serum IL düzeyleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) metodu ile belirlendi. Sürekli değişkenler Kruskal-Wallis testi, katagorik veriler ki- kare, sürekli değişkenler arasındaki ilişki ise Spearman korelasyon analiziyle analiz edildi. Bulgular: Cinsiyet açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Grup A ve D diğer 2 gruba göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha gençti (p=0,02) fakat yapılan kovaryans analizine göre yaşın IL seviyeleri ve görme keskinliği üzerinde etkisi yoktu. Görme keskinliği aktif oküler tutulumu olan grup A'da en kötü idi (p 0,001). Göz tutulumu bilinen grup A ve B'de tüm hastalar binoküler tutulumlu ve panüveit idi. IL- 13 (p 0,001) ve IL-33 (p=0,002) grup A'da en yüksek düzeyde iken IL-4 (p=0,74) ve IL-12 (p=0,96) tüm gruplarda benzer düzeylerde idi. IL-27 (p=0,047) ise grup D'de en yüksek seviyede idi. Ayrıca IL-13 ve IL-33 ön kamara hücre ve flare düzeyleriyle anlamlı pozitif korelasyon göstermekte idi. Sonuç: Çalışmamıza göre Th2 sitokinleri uyaran IL-33 ve bir Th2 sitokin olan IL-13 serum düzeyleri BH patogenezinde Th2 sitokin baskınlığını savunan görüşü destekler şekilde aktif oküler BH grubunda artmış, Tr1 düzenleyici hücre uyarısı ve IL-17'yi baskılanması ile BH'nda koruyucu etkisi olduğu bilinen IL-27 ise BH gruplarında düşük bulunmuştur. Proinflamatuar özelliği iyi bilinen bir Th1 sitokin olan IL-12 serum seviyesinin birçok çalışmanın aksine bu çalışmada tüm gruplarda benzer düzeyde bulunması BH patogenezinde Türk toplumunda bu sitokin açısından bazı genetik farklılıklar olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate interleukin (IL)-12 as a classical Th1 cytokine, IL-27 as an inhibitor of IL-17 and IL-4, IL-13, IL-33 as a Th2 cytokines levels in serum and relationship between their levels and the disease activity in Behçet's Disease (BD). Material-Method: 20 active ocular BD patients (group 1), 20 ocular BD patients in remission (group 2), 20 nonocular BD patients in remission (group 3) and 20 healthy control subjects (group 4) were enrolled between January 2014 and December 2014. Following a detailed history taking and required consultations 5cc venous blood is collected from every subject. IL levels were measured via enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Kruskal-Wallis test was used to test differences in the continuous variables between the groups. Categorical data were analyzed with the chi- square test. Spearman correlation was used to determine the strength of the relationship between the variables. Results: There was no difference among the groups by means of gender. Group A and D were significantly younger (p=0.02) than the other groups whereas there was no effect of age on the visual acuity or IL levels according to the covariance analysis. Visual acuity was worse in group A (p 0.001). All patients in group A and B were diagnosed as panuveitis and binocular involvement. Serum levels of IL-13 (p 0.001) and IL-33 (p=0.002) were higher in group A, whereas IL-4 (p=0.74) and IL-12 (p=0.96) were similar in all groups. IL-27 (p=0,047) was higher in group D. Additionally, there was significant positive correlation between the levels of IL-13 and IL-33 and the anterior chamber cell count and the flare levels. Discussion: According to our results IL-33 as a stimulatory signal for Th2 cytokines and a Th2 cytokine IL-13 was higher in active ocular BD patients supporting the idea claiming the dominance of Th2 cytokines in the pathogenesis of the BD. IL-27 having protective effect via inhibition of IL17 and induction of Tr1regulatory cells was lower in BH groups. On the other hand, a well-known Th1 cytokine IL-12 serum level was similar in all groups in contrast to several studies that may suggest some genetic differences in IL-12 in Turkish BD patients.