Üç yollu musluk ve split septumlu enjeksiyon valfi kullanımının periferik venöz kateter enfeksiyonu ve kolonizasyonuna etkileri
The effects of three-way stopcock and split septum injection valve usage on catheter infection and colonization
- Tez No: 447309
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Üç yollu musluk, split septumlu enjeksiyon valfi, kateter kolonizasyonu, hemşirelik, Three-way stopcock, split septum injection valve, catheter colonization, nursing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Araştırma; intravenöz uygulamalarda üç yollu musluk ile split septumlu enjeksiyon valfi kullanımının periferik venöz kateter kolonizasyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve metod: Araştırma kontrol gruplu son test yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin Genel Cerrahi servisinde, Ekim 2015 ile Eylül 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, genel cerrahi servisinde intravenöz kateter uygulaması yapılarak tedavi gören yetişkin, iletişim kurmaya engeli olmayan ve 72 saatten uzun süre hastanede yatan hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini yapılan güç analizine göre 108 deney, 108 kontrol grubunda olmak üzere toplam 216 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında tanıtıcı özellikleri içeren hastaya ait tanıtıcı bilgi formu, kateter takip çizelgesi, kateter komplikasyon takip formu, kateter çıkartma formu kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki hastalara araştırmacı tarafından uygulanan periferik venöz kateterlere girişim araçları uygulandıktan 72 saat sonra kateter çıkartılarak kültür alındı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Pearson ki-kare kullanıldı. Bulgular: Üç yollu musluk ile split septumlu enjeksiyon valfi kullanılan hastalarda kültür sonuçları karşılaştırıldığında; üç yollu musluk kullanılan hastalarda üreme oranı %5.6 iken, split septumlu enjeksiyon valfi kullanılan hastalarda üreme oranı %2.8 olarak belirlenmiştir. Kültür sonucu girişim araçlarına göre karşılaştırıldığında farkın istatistiksel olarak önemsiz olduğu saptanmıştır. Sonuç: Üç yollu musluk ve split septumlu enjeksiyon valfleri aynı anda birden fazla sıvı tedavisi uygulanması gereken hastalarda güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to determine the effects of use of three-way stopcock and split septum injection valve in intravenous applications on the peripheral venous catheter infection and colonization. Material and method: This quasi-experimental study was conducted with a control group using post-test. The research was carried out in the General Surgery Service of the Fırat University Faculty of Medicine Hospital, between October 2015 and September 2016. The study population consisted of adult patients hospitalized for more than 72 hours, who had no barrier to communicate and received treatment by the intravenous catheter application in the general surgery service. The sample of the study consists of 216 patients (n=108 in the control group, and n=108 in the experimental group) who were selected randomly based on power analysis. The sample of the study was selected by the non-probability random sampling method. An introductory information form for the patients, catheter follow-up chart, catheter complication follow-up form, and catheter removal form was used for data collection in the study. The catheter was removed for culture sampling 72 hours after the application of intravenous instruments on the peripheral venous catheter applied by the researcher. In the analysis of data, descriptive statistics and Pearson's Chi-Square were used. Results: In the comparison of culture results between patients who had three-way stopcock and split septum injection valve application, the proliferation rate was found to be 5.6% in patients with three-way stopcock application, whereas the proliferation rate was 2.8% in patients with split septum injection valve application. The difference found to be statistically insignificant according to the culture results compared on the basis of intravenous instruments used. Conclusion: Three-way stopcock and split septum injection valve can be used safely in patients who need multiple fluid treatments simultaneously.