Hastaneye yatan çocuklarda clostridium difficile sıklığı ve antibiyotik kullanımının etkisi
Prevalance of clostridium difficile and effect of the antibiotic therapy in hospitalized children
  1. Tez No: 447308
  2. Yazar: TURKAY RZAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUFAN KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Clostridium difficile, çocuk, Clostridium difficile, children
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Clostridium difficile'nin hastaneye yatan çocuklarda sıklığını bulmak ve antibiyotik kullanımının bu sıklığa etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya çeşitli tanılarla hastaneye yatan 106 hasta alındı. Her hastadan yatışta dışkı örneği alınarak Clostridium difficile toksin A/B araştırıldı. Negatif saptanan ve yatışında antibiyotik tedavisi alan hastalardan taburculuk sırasında tekrar test yapıldı. Bulgular: Hastaneye yatan hastaların % 24,5'de Clostridium difficile toksin A/B pozitif saptandı. Yatıştan önce antibiyotik kullanmış olan hastalarda Clostridium difficile pozitiflik oranı (%31,9), antibiyotik kullanmamış olanlarınkinden (%8,8) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,01). Hastaneye yatışta Clostridium difficile pozitif olan hastalarda antibiyotik kullanım oranının (%88,4), Clostridium difficile negatif olan hastalarınkinden (%61,2) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü (p=0,01). Yatışta bakılan Clostridium difficile toksin A/B negatif saptanan ve yatış süresinde antibiyotik alan hastalardan taburculuk öncesi test tekrarlandığında % 6,1 hastada pozitifleşme saptandı. Hemato-Onkoloji servisine yatan hastalarda % 48,1 ile diğer servislere yatanlardan yüksek pozitiflik saptandı (p=0,01). Çıkarımlar: Clostridium difficile çocuklarda yüksek oranda görülmektedir. Ateş, ishal, karın ağrısı varlığında akla gelmelidir. Akılcı antibiyotik kullanımı ve Clostridium difficile enfeksiyonu olan hastaların izolasyonu ile sıklığı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Goal: To determine the prevalance of Clostridium difficile in hospitalized children and investigate the effect of the antibiotic therapy. Material and Methods: Total of 106 patients were enrolled in this study, which initially hospitalized with different diagnosis. Stool samples were tested for Clostridium difficile A/B toxin from every patient during the hospitalization. Patients with initial negative test results and those received antibiotic therapy during admission were retested immediately before discharge. Results: Clostridium difficile A/B toxin was found to be positive in 24.5% of the total study population. The prevalence of Clostridium difficile positive group (31.9%) was significantly higher (p=0.01) in patients that had an antibiotic use prior to hospitalization compared to the group without prior antibiotic use ( 8.8%). 88.4% of the patients who tested positive for Clostridium difficile toxin during the hospitalization had a prior history of antibiotic usage, was significantly higher (p =0.01) than the patients without prior antibiotic use (61.2%). Of the patients who were initially tested negative and received antibiotics during hospitalization, 6.1 % tested to be positive immediately before discharge. Prevalence of the positive test results was higher (48.1%) in patients admitted to the Hematologic-Oncology service. Conclusions: Clostridium difficile prevalence is higher in children. It has to be considered as part of the differential diagnosis in patients presenting with fever, diarrhea and abdominal pain. Excessive use of antibiotics must be avoided in general and child population. Patients with clostridium difficile infection must be isolated from the rest of the service and contact precautions should be implemented.