Melanositik nevus sayısı ve dermoskopik özellikleri ile, meksameter ile ölçülen deri rengi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relation between the count and dermoscopic features of the melanocytic nevus and the skin colour measured with mexameter
- Tez No: 447321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Mexameter, melanin index, melanocytic nevus, dermoscopy, atypia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç-hipotez: Çalışmamızda deri renginin ana belirleyicisi olan melanin düzeyinin Meksameter ile ölçülmesi yoluyla, deri rengi ile nevusların sayı, büyüklük ve dermoskopik özellikleri ile arasındaki ilişkinin daha objektif olarak araştırılması, ayrıca lokal melanin düzeyi ile lokal nevus sayısı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Ekim 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında 142 kişi alındı. Üst ekstremitenin üst, alt, fleksör, ekstensör yüzleri olarak ayrılan dört bölümünün, alt ekstremitenin ekstensör ve fleksör olarak ayrılan iki bölümünün, gövde ön yüzün, sırtın ve boyunun melanin indeksleri (Mİ) Meksameter MX16 ile ölçüldü. Aynı bölgelerdeki melanositik nevus sayısı (MNS), dört mm'den büyük MNS kaydedildi. Gövdede bunlara ek olarak klinik atipik MNS belirlendi. Gövdede Fotofinder® dijital dermoskop aracılığıyla 1353 nevusun dermoskopik görüntüleri alınarak patern ve pigmentasyon özellikleri belirlendi. Mİ ile nevus sayıları, büyük nevus sayıları, atipik nevus sayıları ve nevusların patern ve pigment özellikleri arasındaki ilişkiler araştırıldı. Bulgular: Yetmişkisi kadın, 72'si erkek olan katılımcıların yaşları 18-50 arasındaydı, yaş ortalaması 31.9±11.7 idi. Deri fototipi 1 ve 6 olan katılımcı yoktu. Katılımcıları %62'sinin deri fototipi 2 veya 3 idi. Anatomik alanların melanin indeksleri ortalamaları (OMİ) 83.7 ile 400.7 arasındaydı, OMİ ortalaması 189.1±24.2 idi. Deri fototipi ile OMİ arasında anlamlı ilişki saptandı. Katılımcıların nevus sayıları 4-134 arasında idi, ortalama MNS 31.4±55.2 idi. OMİ ile vücuttaki MNS, büyük MNS/MNS oranı ve gövdedeki klinik atipik MNS/MNS oranı arasında anlamlı negatif ilişkiler vardı. Daha küçük anatomik alanlara bakıldığında alt ekstremitelerde, üst ekstremitelerin ekstensör yüzlerinde ve alt fleksör yüzünde lokal Mİ'ler ile lokal MNS arasında da aynı şekilde anlamlı negatif yönde ilişki saptandı, gövdede ve boyunda ise saptanmadı. Dermoskopik bakıda sırtta ve gövde ön yüzde en sık görülen nevuslar retiküler paterne, uniform pigmentasyona sahip olanlardı. Sırtta Mİ ile, retiküler-globuler-homojen kombine paterne sahip nevus oranı arasında negatif yönde, gövde ön yüzde Mİ ile retiküler paterne sahip nevuslar arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı. Gövde ön yüzde Mİ ile uniform pigmente nevuslar arasında pozitif yönde, multifokal pigmente nevuslar arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler vardı. Sırtta Mİ ile nevusların yalnız pigmentasyon özellikleri arasında ilişki görülmedi. Nevusların patern ve pigment özellikleri birarada olduğunda; Mİ ile sırtta ve/veya gövde ön yüzde, retiküler uniform pigmente, retiküler santral hipopigmente, globuler uniform pigmente nevuslar arasında anlamlı pozitif, retiküler homojen ekzentrik hipopigmente, retiküler homojen multifokal pigmente, retiküler globuler homojen santral hipopigmente ve retiküler globuler homojen multifokal pigmente nevuslar arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Sonuç: Deride melanin düzeyi azaldıkça melanositik nevusların sayıları ve büyüklükleri artmakta, atipik nevus oranı armaktadır. Melanin düzeyinin azalması dermoskopik bakıda tekli paterne ve uniform pigmentasyona sahip nevusların oranını azaltmakta, birden fazla patern ve multifokal ya da ekzentrik pigmentasyon değişikliği gösteren nevus oranının artmasına neden olmaktadır. Deride melanin düzeyindeki değişiklik nevusların patern sayılarını ve pigmentasyon çeşitliliğini aynı yönde etkilemekte olup bu etkileşim benign özellikler-atipik özellikler ekseninde gibi görünmektedir. Dolayısıyla deride melanin azlığı melanom riskinin nevuslarla ilgili tüm parametrelerinde, örn. MNS, büyük MNS ve atipik MNS'lerde artışa neden olmaktadır. Ancak melanin düzeyi ile nevus sayısı arasındaki ilişkinin lokal olarak ekstremitelerde var iken, gövdede olmaması ilgi çekicidir. Çalışmamız deri renginin nevuslara etkileri konusundaki bilgi dağarcığına deri renginin ölçümüyle daha objektif sonuçlar elde edilmesi, rengin nevuslara etkisinde anatomik bölge farklılığının ortaya çıkması, dermoskopik bulguların renkle ne şekilde etkilendiğinin saptanması açısından yeni katkılar sağlamıştır. Anahtar kelimer: Meksameter, melanin indeksi, melanositik nevus, dermoskopi, atipi
Özet (Çeviri)
Aim-hypothesis: We aimed to measure main determinant of the skin colour; melanin content by Mexameter and by this way to investigate more objectively the relation between the melanin content and count, diameter and dermoscopic features of melanocytic nevi., we also planned to investigate the relation between local melanin level and local melanocytic nevi count in different anatomical areas. Methods: One hundred and fourty two participants were examined between October 2015 and April 2016. Melanin indexes (MI) were measured by Mexameter in upper, lower, extensor and flexor surfaces of the upper extremities, neck, anterior and posterior parts of the trunk, flexor and extensor surfaces of the lower extremities. Melanocytic nevi, and nevi larger than four mm were counted in each area. Clinically atypical nevi counts on the trunk were recorded. Dermoscopic images of, a total of 1353 melanocytic nevi on the trunks were taken with Fotofinder digital dermoscopy in 142 participants. Dermoscopic paterns and pigmentation properties of the nevi were determined. Relationships betwen MI and melanocytic nevi counts, large melanocytic nevi counts, atypical melanocytic nevi counts, dermoscopic paterns and pigmentation features of the nevi were investigated. Results: Participants were aged between 18 and 50, mean age was 31.9±11.7. There were 72 females and 72 males. Sixty two percent of the participants were of phototype 2 or 3. There were no participants with phototype 1 and 6. Mean MI of the various anatomical areas of each participants were changed between 83.7 and 400.7, the mean was 189.1±24.2. Skin phototypes and MI was significantly related with each other. Total nevi counts range between four and 134, mean total melanocytic nevi count (MNC) was 31.4±55.2. There were significant, negative relationships between mean MI and total MNC, large MNC/total MNC ratio and atypical MNC/total MNC ratio of participants. Similarly, local MI and local MNC were significantly, negatively correlated with each other in lower extremities, extensor surfaces of the upper extremities, lower flexor part of the upper extremities but not correlated on the trunk and neck. On dermoscopic examination, the most frequently seen nevi were the nevi with reticular patern and uniform pigmentation. On posterior part of the trunk, MI was negatively correlated with, reticular-globuler-homogen combined patern nevi, on anterior part of the trunk, positively correlated with reticular patern nevi. On posterior part of the trunk, there were not any relationship between pigmentation features of the nevi and MI, regardless of the patern. On the other hand on anterior part of the trunk, uniform pigmented nevi ratio was increasing significantly as the MI increased. When we put the patern and pigmentation features of the nevi together; on posterior and/or anterior parts of the trunk, MI was significantly, positively correlated with reticular-uniform pigmented, reticular-central hypopigmented and globular-uniform pigmented nevi ratios. However in same areas, MI was significantly, negatively correlated with reticular homogen-eccentric hypopigmented, reticular homogen-multifocal pigmented, reticular globuler homogen- central hypopigmented, and reticular globular homogen-multifocal pigmented nevi ratios. Conclusion: As the melanin decreased in the skin, number of the melanocytic nevi, ratio of the large melanocytic nevi and of the clinicaly atypical nevi were increased. On dermoscopic examination, decrease of the MI associated with a decrease of the ratio of the nevi with single patern and uniform pigmentation, on the other hand associted with an increase in the ratio of the nevi with more than one patern and multifocal and/or eccentric pigmentation variegations. Changes in the MI affects the number of the paterns and diversity of the pigmentation in the same direction. These changes were in line of“benign features”and“atypical features”. So, lower levels of melanin level leads to an increase in all parameters of the nevi related with the melanoma risk, ie MNC, large MNC and atypical MNC. However while there is a relation between MI and MNC in extremites, It was interesting to see absence of such a relation on the trunk. Our study provided new evidences to the knowledge about the effects of the skin colour on the melanocytic nevi and provided new contributions by objectively measuring the skin colour, demonstrating the anatomical differences in colour-nevi count relations, and showing the colour effects on dermoscopic features of melanocytic nevi.