Çocuklarda ne yapıyoruz
What are we doing in children
  1. Tez No: 447326
  2. Yazar: ALİ RIZA KAĞNICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Hasta, Anestezi Yönetimi, Midazolam, Sevofluran, Sugammadeks, Kaudal, pediatric patient, anesteshia management, midazolam, sevoflurane, sugammadex, caudal
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Pediatrik yaş gurubunda anestezi yaklaşımı anatomik, fizyolojik ve farmakolojik olarak erişkinlere göre birçok farklılık göstermektedir. Bu nedenle anestezide kullanılan ekipmanlar, yöntemler, ilaçlar farklılık göstermektedir. Yaşla ters orantılı olarak anestezide mortalite ve morbidite arttığı düşünülürse pediatrik hastalar için özel cerrahi ve anestezik stratejiler gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı her klinik pediatrik cerrahi vakalarında belli bir standart oluşturmalıdır. Bu çalışmanın amacı Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde ameliyat olan pediatrik hastaların peroperatif anestezi kayıtlarının incelenmesi ve pediatrik anestezide gerek dökümantasyon gerek anestezi pratiğimizde ne durumda olduğumuzu görmek ve daha iyi bir anestezi uygulaması için neler yapabileceğimizi tespit etmektir. Metod: Çalışma prospektif gözlemsel olarak yapılmıştır. Kliniğimiz tarafından anestezi kayıt formu oluşturulmuştur. Bu formda, hastaya ilişkin demografik özellikler, anestezi yönetimine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Eylül 2014-Mart 2015 tarihleri arasında Çocuk Cerrahisi tarafından ameliyat edilen 200 pediatrik hastanın, preoperatif, intraoperatif ve postopereatif bilgileri bu forma kaydedilmiştir. Formdaki veriler sınıflandırıldıktan sonra istatistiksel analiz işlemi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamamızda, Eylül 2014-Mart 2015 tarihleri arasında Çocuk Cerrahisi tarafından en fazla sıklıkta (n=74; %37) sünnet ve hipospadias ameliyatlarının yapıldığı, preoperatif midazolam sıklığının (n=82) daha fazla olduğu, ameliyat olan hastaların çoğunlukla 3-12 yaş grubunda olduğu, çoğunlukla LMA ile hava yolu kontrolünün sağlandığı (121 hasta ;%60,5), yüz maskesi kullanımının sünnet gibi kısa vakalarda daha sık olduğu (n=34), sevofloran pediatrik hastalarda daha sık kullanıldığı (n=183), nöromuskuler blokajın geri döndürülmesinde sugammadeksin neostigmine göre daha sık kullanıldığı, rejyonal anestezinin daha sık yapıldığı (n=175; Kaudal:167 ve Epidural:8 ), rejyonel anestezide en fazla bupivakain (n=176) kullanıldığı saptanmıştır. Sonuç: Hastanemizde çocuk cerrahisi ameliyatı olan pediyatrik hastalara uygulanan anestezi yönteminin literatürdeki yapılmış araştırmaların sonuçları ile benzer olduğu ve anestezi pratiğinde ve kliniklerinde yaygın olan yöntemlerin bizim kliniğimizde de kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Midazolam dışındaki preoperatif medikasyon ajanlarının da kullanımıyla klinik deneyimimizin artacağını düşünmekteyiz. Isı ve nöromuskuler monitorizasyonu yaygınlaştırarak daha güvenli bir anestezi sağlayabiliriz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The anesthetic management in the pediatric age group, shows many differences as anatomical, physiological and pharmacological compared to adults. Therefore, the equipment used in anesthesia, methods drugs vary. Surgical and anesthetic anesthesia required special strategies for pediatric patients because the age is inversely proportional to increase mortality and morbidity. In these reasons, clinical pediatric surgery should establish a certain standard. The purpose of this study is to investigate perioperative anesthesia records of pediatric patients having surgery in the Adnan Menderes University Hospital operating room and to see and identify what documentation and anesthesia practice need for better anesthesia. Methods:In this prospective observational study anesthesia registration form which provides the demographic characteristics of the patients and information about anesthesia management created by our clinic. The 200 pediatric patients which operated between september 2014 and march 2015 recorded on these forms. The preoperative, intraoperative and postopereatif information of these patients recorded on these forms. Results: In our study the most frequent surgeries made by pediatric surgeons were (n = 74; 37%) circumcision and hypospadias surgeries. Preoperative midazolam used more frequent (n = 82) in our patients. The patients were often 3-12 age group in our study so the airway control was provided mostly by LMA (121 patients; 60.5%). In brief cases, such as circumcision use of face mask was more frequent (n = 34). Sevoflurane more often used in pediatric patients (n = 183) Sugammadek was more commonly used than neostigmine to revers neuromuscular blockade . The regional anesthesia performed more frequently(n = 175; Caudal 167 and epidural: 8). In regional anesthesia (n=176) bupivacaine was more frequently used. Conclusions: In our study we analyzed that anesthesia method which used in pediatric patients in our clinic was similar to the literature studies. Our anesthesia method was also similar to commonly used methods in anesthesia clinics and practice. We believe in use of preoperative medication agents except midazolam our clinical experience will increase . Heat control and neuromuscular monitoring can provide a safer anesthesia.