Leadership and conflict resolution: Comparative case studies of Aceh and Kurdish conflicts
Liderlik ve çatışma çözümü: Karşılaştırmalı Aceh ve Kürt çatışmaları çalışması
- Tez No: 447560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALHA KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Conflict Resolution, GAM, the PKK, Aceh, Kurdish, Leadership, Conciliation, Peace, Çatışma Çözümü, GAM, PKK, Aceh, Kürt, Liderlik, Uzlaşma, Barış
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışması devlet ve develete isyan eden grupların liderlerinin çatışma çözümüne etkilerini araştırmaktadır. Çalışma, liderler tarafından yapılan uzlaştırıcı jestlerin aralarındaki tansiyonu ve güvensizlik durumunu azaltmaya yardım ettiğini iddia etmektedir. Bu çalışma Aceh ve Kürt çatışmalarındaki devlet liderleri ile isyancı grup liderlerinin etkisini araştırmaya dayanmaktadır. İçerik analizi metodu kullanılarak liderlerin söylemlerinin birbirlerinin gelecekteki kararlarını nasıl etkilediği ele alınmıştır. Suharto rejiminden sonar gelen devlet başkanları Aceh çatışmasına son vermek istemişlerdir. 2005 yılında isyancı GAM (Gerakan Aceh Merdeka) örgütü ile Endonezya devleti anlaşarak onlarca yıl süren çatışmaya son vermişlerdir. Diğer taraftan Kürt çatışması devam etmektedir ve Türk hükümeti ile PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê) arasında inişli ve çıkışlı bir süreç yaşamaktadır. Bu çalışma Aceh çatışma barışla ile sona ereken, Kürt sorununun neden hala devam ettiğine bakmaktadır. Aceh çatışmasından ders alınarak Kürt çatışma çözümü için alternatif çözümler üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the leaders of states and rebel groups influence conflict resolution. It argues that conciliatory gestures by the leaders could help to diminish tensions and mistrust between adversary groups. This study is based on the comparative case studies of the Aceh and Kurdish conflicts with regard to the impacts of the state and rebel group leaders. This study uses content analysis method to analyze the statements of the leaders. Then, it examines how these statements are reflected on their future decisions with regard to conflict resolution. In the Aceh conflict, especially after the Suharto regime, successor presidents were willing to end the conflict. In 2005, leaders of GAM (Gerakan Aceh Merdeka) and Indonesian government agreed and decades of conflict ended. On the other hand, Kurdish conflict still continues and there are ups and downs on the relations between the PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê) and Turkish government. This study aims to analyze why the Kurdish conflict resolution process failed but the Aceh case reached peace. By taking lessons from the Aceh conflict it is aimed to provide alternative solutions to the Kurdish conflict from the leadership perspective.