Sosyal medyada dedikodu: Duygulanımın sosyal hareketlerdeki rolü
Rumor in social media: Role of affect during social movements
- Tez No: 447561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI TELLİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: dedikodu, sosyal medya, protokol, toplumsal hareketler, duygulanım, rumor, social media, protocol, social movements, affect
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, dedikodunun sosyal medya çağındaki rolü üzerine bir araştırmadır. Pek çok insanın gündelik hayatını yakından etkileyen olaylar günümüzde her zaman sosyal medyada kendilerine bir yer bulurlar. Ancak bu olaylar hakkında sosyal medyada yayılan bilgi her zaman için doğrulanmış ve teyit edilmiş haber niteliği taşımaz. Böylesi olaylarda sosyal medya dedikoduların yayılması için verimli bir zemin sağlar. Gezi Direnişi de sosyal medyanın ön planda olduğu, dedikodular için verimli bir olaydı. Dedikodunun özünde kötü bir olgu olduğunu belirtip kestirip atmak kolaydır ancak dedikoduyu yaratan ve yayan mekanizmaları incelersek tam tersi bir sonuca varabiliriz. Alexander R. Galloway, sosyal medya gibi dağıtılmış ağlarda işleyen kontrol mekanizması olan protokolojik kontrol konsepti ve protokolojik kontrolün içinden doğan direniş olanaklarını anlatır. Bu tezde protokolojik kontrol ile yönetilen sosyal medyada dedikodudunun protokolojik kontrol içinde nasıl etkili bir direniş aracı olduğu ve sosyal medyada yayılımı ile olayların neticesinde nasıl önemli bir rol oynadığı işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study on the role of rumor in the era of social media. Events that have an effect on a high amount of people's everyday lives always find a place in social media. However, the information that is spread in social media during such events is not always verified or confirmed by news reports. Rumors find a fertile ground in social media during such events. Gezi Resistance was that kind of an event where rumors had an important role in the social media. Claiming that rumor is essentially a negative phenomenon is easy, however it is important to look further into the mechanisms that create and spread rumors. Galloway's concept of protocological control describes how distributed networks such as social media are governed and how an opportunity of resistance to the protocols can rise within the protocological field. This thesis shows how rumors can be effective agents to resist protocological control without defying their rules and how they can change the outcome of events through their dissemination within social media.