An examination of Islamist discourse in the face of western challenge: The case of İsmet Özel
Batı'nın meydan okuması karşısında İslâmcı söylemin incelenmesi: İsmet Özel olayı
  1. Tez No: 447562
  2. Yazar: VEFA CAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İsmet Özel, Yeni Müslüman Entelektüeller, İslâmi Hareket, Entelektüel İslâmcılık, Metinsel Analiz, İsmet Özel, the New Muslim Intellectual, the Islamic movement, Intellectual Islamism, Textual analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Batı'nın meydan okuması karşısında İsmet Özel'in İslâmcı söylemini İslâmi hareket bağlamında metinsel analiz metoduyla incelemektedir. Bu maksatla O'nun üç önemli entelektüel çalışması olarak Üç Mesele (1978), Cuma Mektupları I,II,III,IV,V (1988-1992) ve Tahrir Vazifeleri (1994) adlı kitapları incelenecektir. Bu tezde bir İslâmcı entelektüel olarak İsmet Özel'in düşüncesini şekillendiren temel gerilimin“Siyasi”ve“Felsefi”Batı arasındaki ayrımda ortaya çıktığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda, Cuma Mektupları'nda Özel'in siyasi projesi ve Tahrir Vazifeleri'nde O'nun varoluşsal perspektifi incelenmektedir. İkinci olarak, bu çalışma Üç Mesele'den (1978) Cuma Mektupları (1988-1992) ve Tahrir Vazifeleri (1994)'ne kadar Özel'in fikirlerinin dönüşümünü analiz etmektedir. Özel'in fikirlerini karşılaştırmalı olarak siyasi ve felsefi boyutlarıyla soruşturmasıyla bu çalışma hem önemli ve tartışmalı bir İslâmcı entelektüelin düşüncesinin iç yüzünün anlaşılmasını sağlamakta hem de Türkiye'de entelektüel İslâmcı hareketin anlaşılmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines İsmet Özel's Islamist discourse on the Western challenge in the context of Islamic movement by using the textual analysis method. To this end, I analyze his three major books, including Üç Mesele (1978), Cuma Mektupları I, II, III, IV, V (1988-1992) and Tahrir Vazifeleri (1994). The main argument of the thesis is that the fundamental tension shaping Özel's thinking as an Islamist intellectual emerges out of the distinction between the“political West”and the“philosophical West.”I examine his political project in Cuma Mektupları and his existentialist perspective in Tahrir Vazifeleri. Secondly, this study analyzes the transformation of his ideas from Üç Mesele (1978) to Cuma Mektupları (1988-1992) and Tahrir Vazifeleri (1994). By comparatively investigating his ideas with its political and philosophical aspects, this thesis provides insight into the thought of this important intellectual as well as contributing to the understanding the Islamist intellectual movement in Turkey.