Yedi İklim Türkçe öğretim seti B1, B2 ve C1 seviyesi ders kitaplarındaki metinlerin yabancılara Türkçe öğretiminde kültür aktarımı açısından incelenmesi
Investigations to determine the role of Yedi İklim Turkish set B1, B2 and C1 on Turkish cultural immersion
- Tez No: 447600
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Dil öğretimi, Kültür Aktarımı, Kültürlerarası Etkileşim, Teaching Turkish as a Foreign Language, Turkish, Culture, Culture Transfer, Interaction Between Cultures
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkçe dünyada en çok konuşulan diller arasındadır. Türkçeyi öğrenme isteğinin artmasına paralel Türkçe öğretim kurumlarının sayısı da oldukça artmaktadır. Bu kurumlardan biri de yurt dışında hizmet veren Yunus Emre Enstitüsüdür. Yunus Emre Enstitüsü ve yurt içindeki bazı Türkçe öğretim merkezleri Temmuz 2015'ten ders kitabı olarak itibaren Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe Öğretim Setini kullanmaktadırlar. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde hedeflenen sadece Türkçenin sistemini, dil bilgisi yapılarının öğretilmesi değil aynı zamanda kültürel aktarımın yapılarak, Türk kültürünü tanıtılması da demektir. Özellikle yurt dışında Türkçe öğretimi için ders kitabının niteliği çok önemlidir. Bu sebeple kitapların kültürel aktarım açısından yeterli donanıma sahip olması ve Türk kültürünü net bir şekilde yansıtabilmesi lazımdır. Bu çalışmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde metinlerle kültürel aktarımın nasıl yapıldığının belirlenmesi amacıyla Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe B1, B2 ve C1 kitapları incelenmiş ve kültür aktarımı açısından bu kitabın oynadığı rol belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish is one of the most spoken language in the world. Turkish as a second language institutions have increased in parallel to the interest in learning the Turkish language. One of these institution is Yunus Emre that is located countries abroad. As a guide book, both Yunus Emre, and other Turkish as a second language education institutions have been using“Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti”since 2015. The objective of teaching Turkish language is to teach grammar but also to immerse students to Turkish culture. Therefore, the content of the Turkish education set is very important. Turkish as a second language education sets should have the right tools to reflect the Turkish culture accurately. In this study,“Yunus Emre Enstitüsü Yedi İklim Turkish set B1, B2, and C1”were investigated to determine their role on Turkish cultural immersion.